Medicana International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya, Covid-19'un ilk tespitinden bu yana farklı mutasyonların ortaya çıktığını ve bu mutasyonların hastalığın yayılmasını ve şiddetini etkilediğini belirtti. Virüsün mutasyon yapma yeteneğine sahip olmadığını ve mutasyonların doğal bir süreç olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Sarhan Sakarya, toplumsal bağışıklığın edinilmiş olmasının bu tür mutasyonları daha kolay alt edebileceğini ifade etti. Riskli gruplarda bulunan yaşlılar, diyabet, kalp ve akciğer hastalığı gibi durumları olan kişilere ek doz aşı yapılması önerisinde bulundu. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen maske, mesafe ve hijyen gibi önlemlerin devam ettirilmesi gerektiğini vurguladı.

Asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret ne kadar olacak?

Prof. Dr. Sarhan Sakarya, kış aylarının tekrar maske kullanımı gerektirebileceğini belirterek, Covid-19'un yayılmasını kontrol altında tutmak için önlemlere devam edilmesi gerektiğini söyledi.

AW021913_01

“Günlük milyonlara çıktığımız vakalardan bugüne geldik”
Mutasyonların öneminin hastalığın şiddetine ve tuttuğu hücre tipindeki değişikliklere göre ortaya çıktığına değinen Prof. Dr. Sakarya, “Yeni varyant olan Covid-19’un Omicron varyantının bir varyantı E.G 5 Eris tipinin en önemli özelliği Omicron’dan bile daha hızlı yayılabilmesidir. Bu anlamda günlük olarak Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ve ülkelerin verilerine göre daha önce Omicron’un hakim olduğu dünyadaki Covid-19 vakalarında şu anda Eris vakasının öne geçtiği ve daha sık görüldüğü artık bildirilmekte. Ülkemizde henüz bildirilen vaka yok. Şu anda yaklaşık olarak 55 bin kadar vakadan bahsediliyor, bu da bizim için büyük bir rakam değil. Çünkü günlük milyonlara çıktığımız vakalardan bugüne geldik” diye konuştu.

Kaynak: İHA