Türkiye'de obezite sorunuyla başa çıkmak için sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin önemine vurgu yapan uzmanlar, sosyal medya ve çeşitli platformlarda uzman olmayan kişilerin verdiği zayıflama önerilerine dikkat çekiyorlar. Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nden Uzman Diyetisyen Büşra Tekin, Dahiliye Uzmanı Dr. Cafer Köşkeroğlu ve Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, yanlış beslenme önerilerinin vücuda etkileri konusunda açıklamalarda bulunmuşlardır.
"Sağlık kazanılması zor ama kaybedilmesi kolay bir durumdur"
Diyetlerin kişiye özel olduğunu ve ehil olmayan kişilerin önerilerine itibar edilmemesi gerektiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Büşra Tekin, “Televizyon ve çeşitli sosyal medya platformlarında doğruluğu ve güvenilirliği kanıtlanmamış bilgilere insanlarımız çok fazla maruz kalmakta. Sağlıklı beslenme önerilerini sosyal medya fenomenleri yerine sağlık profesyonelleri, hekimler ve diyetisyenlerimizden öğrenmeliyiz. Sağlıklı beslenme ciddiye alınması gereken bir konudur. Yanlış beslenmeler, vitamin, mineral düzeylerindeki düşüklüklere ve ileri düzey organ hasarlarına ve ortada olmayacak sağlık problemlerine neden olmaktadır. Sağlık kazanılması zor ama kaybedilmesi kolay bir durumdur. Sağlığımızı kaybetmeden sağlıklı beslenmeyi uygulayalım ve bunun sonucunda ideal kilo ağırlığımızı koruyarak hastalıklardan korunalım. Günlük ideal alınması gereken su oranını tüketmeliyiz, onun haricinde tabağımızda her besin grubundan ürüne mutlaka yer vermeliyiz. Son dönemlerde özellikle belli bir besin grubunda kısıtlamaya sebep olan popüler diyetler, o besinlerden gelecek vitamin, mineral eksikliklerine sebep olmakta ve insanlarda sağlık sorunları ortaya çıkarmaktadır. Denge her zaman önemlidir, beslenme bir denge biçimidir” dedi.
“Bir kişinin ayda 20 kilo vermesi sağlıklı değil”
Zaman zaman çeşitli diyetlerin popüler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Göral, “Son günlerde yapılan hatalardan bir tanesi de sıvı diyetiyle beslenme, biraz popüler oldu. 3 günde 5 kilo verenler olduğu söyleniyor ama bazı kaynaklar 20 kilo verdiğini söylüyor biz buna karşıyız. Bir kişinin ayda 20 kilo vermesi sağlıklı değil. Sıvı diyetini uzun süreli yapmak asla ve asla doğru değildir, 3 gün yapılabilir, sonrası son derece yanlış, bunlar bize çok kötü hastalık olarak geri gelebilir. Diyeti kestikten sonra iştahta artma, tekrar kilo alma, obeziteye gidiş olabilir. Haftalar, aylar yaparsak gerçekten kas erimesi, yağ dokularında ezilme, azalma, tansiyon düşüklüğü, kalp ritim bozuklukları, depresyon ve gerçekten ağır, ciddi sorunlar meydana gelebilir, kişiyi ölüme de götürebilir. Bazen biz de takip edemiyoruz bir sürü yanlış diyetler, diyetlerin temeli şu olmalıdır; az yemek lazım. Obezite bir rahatsızlık birtakım mekanizmalar var, bu mekanizmaları sosyal medya, komşular, arkadaş çevresi bilemez. Hekim ve bir diyetisyen kontrolünde yapılmalı daha bilinçli olur yoksa aksi takdirde daha kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.