Aronya melanocarpa türü bitkinin anavatanı Kuzey Amerika'dır ancak daha sonra Rusya ve Doğu Avrupa ülkelerine yayılan bu meyve, Türkiye'de de 2012 yılından bu yana yetiştirilmektedir. Aronya bitkisi, çok yıllık bir çalı türü olup 2-2.5 metreye kadar büyüyebilir. Bahar geldiğinde yeşillenen yaprakları, nisan ayı itibarıyla beyaz çiçeklerle süslenir ve mayıs ayında olgunlaşır. Hasat zamanı ise ağustos sonlarına denk gelirken sonbaharda yapraklarını döker.

Yetiştirilmesi

Aronya bitkisi, güçlü kökleri ve farklı toprak türlerine uyum sağlama özelliğiyle bilinir. Hızla büyüyerek 2-3 yıl içinde meyve vermeye başlar ve fidan dikimiyle yetiştirilir. Aronya meyvesi için özel bir iklim gerekliliği yoktur. Ancak ılıman bir iklim bitkinin en iyi şekilde büyümesini sağlar. Aronya, düşük sıcaklıklara ve dona karşı dayanıklıdır, bu da farklı bölgelerde yetiştirilebilmesine olanak tanır. Türkiye'de aronya meyvesi yetiştiriciliği için en uygun bölgeler Akdeniz ve Ege şerididir. Bu bölgeler dışında da yetiştirilebilir, ancak soğuklama gereksinimleri göz önüne alınmalıdır. Ayrıca bitki, nemi seven bir yapısı olduğu için sulama koşulları önemlidir.

Faydaları

Aronya meyvesi, sağlık açısından pek çok fayda sunar. Güçlü antioksidan ve vitamin kaynağı olarak bilinir ve kanserle savaşmaya yardımcı olabilir, yüksek kolesterolü düşürebilir, kalp sağlığını destekleyebilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir, kan şekerini dengeleyebilir ve yaşlanma etkilerini geciktirebilir. Aynı zamanda karaciğer sağlığını olumlu yönde etkileyebilir. Aronya meyvesi, doğal ve sağlıklı bir alternatif olarak dikkat çekmektedir.

Büyükşehir’den çiftçiye destek

GastroAntalya açıldı GastroAntalya açıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile üretime başlanan antioksidan değeri yüksek, süper bitki olarak bilinen aronya ise ürünlerini vermeye başladı. Çiftçi destekleri için Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e teşekkür etti.

Haber: Sevgi Gümüş

Editör: Kanal V Antalya