Gündem

"Önlem alınmazsa denize girilmeyebilir"

Son yıllarda tüm dünyayı tehdit eden, artık insan vücudunda bile ortaya çıkan mikroplastikler, giderek Mersin ve Akdeniz için de büyük bir sorun haline geldi.

Abone Ol

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şubesi Başkanı Sinan Can, denizlerin giderek kirlendiğini ve bu durumun tüm ülkelerin dikkatini çekmesi gerektiğini belirtti. Denizel ortamların korunması için ortak çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Denizlerin temiz tutulmaması halinde insanların denizleri kullanamayacağını ve turizm sektörünü olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

Mersin sahillerindeki kirliliğin özellikle plastik ve mikroplastiklerle arttığına dikkat çekildi. Mikroplastikler, uzun yıllardır küresel bir çevre sorunu olarak biliniyor ve Mersin ve Akdeniz için büyük bir tehdit oluşturmaya başladı. Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin yaptığı çalışmada, Mersin Körfezi'nde her 1 kilometre karede 8 milyonun üzerinde mikroplastik tespit edildiği belirtildi.

"Deniz kirliliği son yıllarda gözle görülür bir şekilde artmış bulunmaktadır"
Oluşan kirlilikle ilgili konuşan ÇMO Mersin Şube Başkanı Sinan Can, Mersin'in 321 kilometre kıyı şeridine sahip bir il olduğunu söyledi. Bunun 108 kilometresinin doğal kumsallardan oluştuğunu kaydeden Can, "Mersin yapısına baktığımız zaman batısında turizm ve tarım faaliyetlerinin yoğun olarak gerçekleştiği bir kent. Doğusunda ise sanayinin ve liman faaliyetlerinin gerçekleştiği bir kent. Böyle bir kentin deniz üzerinde ya da sucul ortamlar üzerindeki baskının çok fazla olması zaten beklenen bir durumdur. Deniz kirliliği ise son yıllarda özellikle gözle görülür bir şekilde artmış bulunmaktadır. Keza bu hem deniz çöpü hem de mikroplastikler noktasında önem arz etmektedir. İnsanlar denizleri kullandığı zaman, denizlere girdiği zaman denizlerde gördükleri atıkları ya da çöplerden doğrudan etkilenmektir. Bu açıdan deniz kirliliği son yıllarda artan bir kirlilik olarak karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.