Gündem

Köylerinde mermer ocağı istemeyen sakinlerin eylemi!

Bursa’nın Firoz köyünün yakınlarına yapılmak istenen mermer ocağına karşı köy sakinleri eylem yaptı. Köylüler, doğanın bozulmasını istemediklerini dile getirdi.

Abone Ol

Bursa'nın Orhaneli ilçesine bağlı Firoz köyü sakinleri, bir araya gelerek mermer ocağı projesine karşı eylemler düzenledi. 24,35 hektarlık alanda faaliyet göstermesi planlanan mermer ocağı için izin alan madencilik firmasına karşı hem köylüler hem de Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) harekete geçti ve dava açtı.

Firoz köyünde düzenlenen basın açıklamasında DOĞADER'den Murat Demir, "Bugün burada, köyümüzün geleceğini tehdit eden mermer ocağının inşasını engellemek amacıyla bir araya geldik. DOĞADER olarak, Firoz köyü sakinlerine destek olmak için buradayız. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi, bu bölgede maden ocağı faaliyetleri gerçekleştirilirse, yeşil alanlar ve doğal güzellikler yok olacaktır" şeklinde konuştu.

"Firoz köyü tozun, toprağın, pisliğin içinde kalacak”

“Maden ocağı buraya yapılırsa buradaki patlamalardan, çalışmalardan, kamyonetlerin gidişlerinden Firoz köyü tozun, toprağın, pisliğin içinde kalacak” diyen Demir, “Firoz köyü sakinlerine soruyoruz ‘sizler bu madeni istiyor musunuz’ onlarda istemiyoruz diyorlar. Keles aksının hemen hemen her tarafı köstebek yuvası gibi maden ve mermer ocakları tarafından talan edildi. Bir cep telefonu ile haritalardan baktığınız zaman buraya beyaz bir şekilde görüyorsunuz. Her taraf delik deşik, burası Bursa’nın su havzasıdır. Hemen alt tarafımızdan akan Kocasu çayı ilerleyen zamanlarda Bursa’nın su ihtiyacını karşılayacak Çınarcık Barajı’nın en önemli su kaynaklarından bir tanesidir. Buradaki bütün moloz, hafriyat Kocasu çayına dökülecektir. Biz burada bu faaliyetin yapılmasını istemediğimiz için köy halkı ile birlikte dava açtık. Yetkililere sesleniyoruz, dava sonuçlanana kadar burada madencilik faaliyetlerinin yapılmamasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.


Madencilik firmasının 24.35 hektarlık alan için ruhsat başvurusunda bulunduğunu belirten Demir, “Neden 24.35? Çünkü 25 hektarlık alan başvurusunda bulunursa Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna tabi tutulacağı için. ÇED raporu alacağı için 24.35 hektarlık alan başvurusunda bulunmuşlar. Yetkililere sesleniyoruz lütfen buradaki faaliyeti çevre etki değerlendirme raporuna tabi tutsunlar, şart koysunlar. Burada bu faaliyet çevreye zarar verecektir” diye konuştu.

"Biz bu mermer ocağını yaptırmayız."
Firoz köyünde büyüyen Avukat Elif Aslan, “ Bu köyde bayramlarda, düğünlerde herkes geleneklerine sahip çıkıyor. Yüzyıllardır bu geleneklere sahip çıkılmasının bir nedeni varsa oda bu topraklara gelen temiz sudur. Bunun için burada başta İstanbul, Bursa Baroları olmak üzere, Türkiye Barolar birliğine sesleniyorum, Ha burada yangın çıkmış topraklar çöl olmuş, ha birileri para kazanacak diye köy yok edilmiş hiçbir farkı yok. Biz burada göğsümüz dik bir şekilde duruyoruz. Biz bu mermer ocağını yaptırmayız. Birileri para kazanacak diye benim babaannemin, dedemin, ninelerimin toprakları kirletilmeyecek, bu köy yüzyıllardır nasıl geliyorsa gelişerek, büyüyerek aynı şekilde devam edecek. Sen nerede mermerini yapıyorsan yap ama bizim köyümüzü yok edemeyeceksin” dedi.