Antalya'da 9-11 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek 4. Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali kapsamında basın toplantısı gerçekleştirildi. Festivalin basın toplantısına Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek öncülüğünde, Türk Mutfağı Araştırmacısı Ömür Akkor, Şef Mehmet Özer, Michelin yıldızlı şef Muzaffer Ozan Kumbasar, Gastronomi Eğitmeni ve Şef Çiğdem Seferoğlu, Beslenme Uzmanı Dilara Koçak, Şef Mehmet Akdağ, AGYİD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Zeki Özen, ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk, AESOB Başkanı Adlıhan Dere, AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Kaşif Kavaloğlu, Food Fest İçerik Direktörü Gökmen Sözen, ABB Genel Sekreteri Cansel Tuncer ve Kumluca Belediye Başkanı Mesut Avcıoğlu katıldı.

Okulu sezona altın kemerle başladı Okulu sezona altın kemerle başladı

'ANTALYA'YI GASTRONOMİ BAŞKENTİ YAPACAĞIZ'

4. Food Fest Antalya Gastronomi Festivali basın toplantısında konuşan Başkan Muhittin Böcek, “2019 yılında göreve geldiğimizde Antalya'mızı kültür ve sanatın, tarımın ve gastronominin başkenti yapacağız demiştik. 2025 yılı itibarıyla Antalya, Asya Belediye Başkanları Forumu tarafından çevre başkenti ilan edildi. Sözümüzü tuttuk" dedi. Festivalin amacının, geleneksel ve modern mutfak anlayışlarını harmanlayarak unutulmaz bir lezzet deneyimi sunmak olduğunu ifade eden Böcek, geçen yıl 800 bin ziyaretçiyi ağırladıklarını belirtti. Başkan Böcek, “Festivalimizin amacı geleneksel ve modern mutfak anlayışlarını harmanlayarak, ziyaretçilere unutamayacakları bir lezzet deneyimi sunmaktır. Dünyaca ünlü pek çok şefe, söyleşiye, tadım etkinliğine, atölye çalışmalarına, yarışmalara gönüllerin buluştuğu sofralara ev sahipliği yapacağız. Ayrıca konserler ve daha birçok renkli etkinlikler ile katılımcılar, hem Antalya mutfağını daha yakından tanıyacak, hem de gastronomi dünyasındaki son yenilikler hakkında bilgi sahibi olacak. Üç gün sürecek festivalimize, yurt içinden ve yurt dışından gelen ödüllü şefler, gurmeler, gastronomi ve turizm yazarları, kısacası sektörün farklı alanlarındaki profesyoneller katılım sağlayacaktır" dedi.

'ANTALYA'DAN DÜNYAYA' MOTTOSU

Antalya'nın coğrafi işaretli ürünlerine dikkati çeken Böcek, “Antalyamız, ülkemizin örtü altı tarımının yarısını karşılan yerel mahsulleri, eşsiz lezzetleri, zengin gastronomisi ve tescil edilmiş 19 coğrafi işaretli ürünleri ile yerelden kalkınma ve ekonomimiz açısından büyük bir değer yaratmaktadır. Festivalimizin çıkış noktası yerel gıda ve nitelikli tarıma sahip çıkmaktır. Bu sayede şehrimizi sadece denizi, güneşi ve mavisi ile değil; yerel mutfağının cazibesi ile de tercih edilir hale getiriyoruz. 'Antalya'dan dünyaya' mottosuyla başlattığımız uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali'nin bu yıl dördüncüsünü 'Akdeniz Mutfağı' temasıyla gerçekleştiriyoruz. Festivalimiz kapsamında bu yıl Kumluca ilçemizde başta domates olmak üzere rengarenk mevsim sebzelerimizin ve doğal otların hasadını 9 Mayıs'ta gerçekleştireceğiz" diye konuştu. Festivalin yerel üretime dikkat çektiğini belirten Başkan Böcek, “Festivalimiz, Antalya'nın saklı kalmış lezzetlerinin, yerel ürünlerinin otel ve restoranların menülerinde yer almasına katkı sağlayacak. Şehrimiz sadece deniziyle değil, mutfağının cazibesiyle de tercih edilen bir destinasyon haline gelecek" dedi.

'EN ÇOK DÖVİZ BIRAKAN TURİST GASTRO TURİST'

Michelin yıldızlı şef Muzaffer Ozan Kumbasar ise Antalya'nın turizm, tarım ve gastronomi açısından büyük potansiyele sahip olduğunu söyledi. Kumbasar, “Çiftçiye destek olmak çok önemli. Biz üreticiyle anlaşmalı tarım yapıyoruz. Ürünleri sezon başında peşin alıyoruz. Böylece çiftçi mağdur olmuyor. Ayrıca gastronomi turizmi en çok döviz bırakan turizm türü. Yerel üreticiye, esnafa doğrudan katkı sağlıyor" dedi.

Türk Mutfağı Araştırmacısı Ömür Akkor, Antalya'nın zengin bitki çeşitliliğine dikkat çekerek, “Antalya'da yaklaşık 800 endemik bitki yaşıyor. Türkiye genelinde bilinen 12 bin bitkinin dörtte biri sadece Antalya'ya ait. Bu çeşitlilik, kentin tarihsel ve kültürel mirasını da besliyor. Bu festivaller, bu mirası dünyaya anlatmamız açısından çok kıymetli" diye konuştu.

Festival kapsamında paneller, söyleşiler, workshoplar ve konserler düzenlenecek. Festivalin ilk günü olan 9 Mayıs'ta Kumluca'da domates başta olmak üzere mevsim sebzeleri ve doğal otların hasadı gerçekleştirilecek. Festival süresince, Antalya'nın verimli topraklarında yetişen ürünler, dünyaca ünlü ödüllü şeflerin sunumlarıyla buluşacak.

Kaynak: DHA