Antalya Haber

Eski fabrikalar artık yeni kütüphane

Kepez Belediyesi, şehrin iki sanayi mirası Dokuma İplik Fabrikası ve MKE Antalya Pil Fabrikasnı dört kütüphane yatırımıyla bilgi fabrikasına dönüştürdü.

Abone Ol

Dokuma Semti'nde bulunan iki komşu fabrika, 1990'lı yıllarda zarar ettiği gerekçesiyle kapatılmıştı. Uzun yıllar boyunca atıl durumda kalan bu endüstriyel miraslar, şehrin merkezinde bulunmalarına rağmen ne olacaklarına dair belirsizlik içinde beklemişlerdi. Ancak Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü'nün liderliğinde, Dokuma İplik Fabrikası'nı "DokumaPark" projesiyle yeniden hayata döndürme kararı alındı.

DokumaPark, bir dizi kültürel ve sosyal aktiviteye ev sahipliği yapacak şekilde restore edilen bu alanları içermektedir. Bu projenin parçası olarak, müzeler, bilim merkezi, sanat galerisi, festival alanı, kültürel objeler, sahaf çarşısı, sanat sokağı, kütüphaneler, nostalji treni, Botanik Bahçesi, Yeşilçam Sokağı ve yeşil alanlar gibi farklı özelliklere sahip alanlar oluşturuldu. Bu sayede DokumaPark, şehrin sosyal yaşam merkezi haline geldi.

"DokumaPark’a üç kütüphane"
Başkan Tütüncü’nün iki fabrika yerleşkesinde gerçekleştirdiği önemli projelerden bir tanesi kütüphane oldu. 22 kütüphaneyi yatırım programına alan Tütüncü, bu kütüphanelerin dördünü fabrika yerleşkesine kazandırdı.
Dokuma İplik Fabrikası’nın,900 metrekare büyüklüğündeki ana trafo binası, restore edilerek ve güçlendirilerek kütüphaneye dönüştürüldü. 7 gün 24 saat açık olan kütüphaneye de ünlü yazar, çevirmen ve düşünür Cemil Meriç'in ismi verildi. Burada kütüphane mi olur, itirazının yapıldığı Cemil Meriç Kütüphanesi’nde açıldıktan sonra adeta ziyaretçi patlaması yaşandı. Kütüphane, zengin kitap koleksiyonu ve ders çalışma ortamıyla her gün yüzlerce kişiyi bilgi ve öğrenmeyle buluşturuyor. Zeytin ağaçlarının bulunduğu yemyeşil bir bahçenin içerisinde yer alan kütüphane, öğrencilere ders çalışma ortamı da sunuyor.


"Çocuklara iki kütüphane"
Dokumapark’ta, tren kütüphanenin hemen yanı başına Anadolu şehirlerindeki eski gar mimarisinde çocuk kütüphanesi de yapıldı. Dokuma Fabrikası’nın yapımında emeği olan eski milletvekili ve belediye başkanı Dr. Burhanettin Onat’ın ismi de bu çocuk kütüphanesinde yaşatılıyor.
Yine Dokumapark’ta bin 500 metre kare alan üzerine Orman Kütüphanesi kuruldu. Açık hava okuma alanları, doğal ağaçlardan imal edilen açık hava kitaplıklarının, masaların ve ağaç evlerin bulunduğu Orman Kütüphanesini çocuklar çok sevdi.