Manavgat Boğaz mevkisindeki mendirekte ağzında olta yaraları bulunan ve güçsüz düşerek fırtınanın etkisiyle kıyıya sürüklenen caretta caretta, duyarlı balıkçıların ihbarı sayesinde bölgede faaliyetlerini sürdüren DEKAFOK Kıyı Koruma Derneği görevlilerinin anında müdahalesi sayesinde kurtarıldı.
Yapılan ilk kontroller sonucunda ağız içinden kan geldiği görülen ve olta kancası yüzünden ağız bölgesi parçalandığı anlaşılan caretta caretta, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekiplerinin desteğiyle veteriner kliniğine ulaştırıldı. Klinikte kafa röntgeni çekilen ve ilk müdahalesi yapıldıktan sonra ağzında yoğun kanamaya sebep olan kesik ve yaralı yerler, lokal anestezi yöntemiyle uyuşturularak 2,5 saatlik operasyonun ardından tedavi edildi.
DEKAFOK Derneği Başkanı Seher Akyol, “Ekiplerimiz sahilde 7/24 devriyeler ve farkındalık çalışmalarıyla başta balıkçılar olmak üzere tüm toplumu doğal yaşam ve deniz kaplumbağaları konusunda bilgilendirmektedir. Bugün bu bilgilendirme çalışmalarının olumlu dönüşlerini alarak toplumumuzla birlikte deniz kaplumbağalarının korunabileceğini ve nesillerinin devamlılığının sağlanabileceğini görmüş olmak bizleri çok mutlu etti. Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve koruma kapsamında sayılan deniz kaplumbağaları, deniz ekosisteminin vazgeçilmez bir parçasıdır. Deniz kaplumbağaları deniz anası popülasyonunu dengede tutarak bölge halkının rahatça denize girmesini sağlaması ve denizdeki eko çeşitliliğe sağladığı yararlar açısından ayrıca önemlidir. Tüm Akdeniz ülkelerinde yaklaşık 2 bin dişinin yuvaladığı ve beşerî faktörler yüzünden üreme sayılarındaki yavaşlama düşünüldüğünde nesillerinin devamlılığı konusundaki tehlike daha net görülmektedir" dedi.
Tedavisi Veteriner Hekim Mehmet Yüksel tarafından tamamlandıktan sonra Doğa Koruma ve Milli Parklar ekipleri eşliğinde sahile sağlıklı şekilde bırakılan caretta caretta, açık denizde yavaşça gözden kayboldu.