Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Seydi Tahsin Güngör, Antalya Teknokent Genel Müdürü İbrahim Yavuz, YÜciTA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selim Çağatay, Prof. Dr. Jean Louis Rastoin, YÜciTA Dergisi Editörü Doç. Dr. Mehmet Zanbak, Metro Sebze ve Meyve Kategori Müdürü Birol Uluşan, İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Nacak, Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu'nun kızı Tuluhan Tekelioğlu ve çok sayıda katılımcı katıldı.
“Coğrafi işaretler konusunda YÖK'e başvuru”
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu hocamızda gördüğüm tutku hiç yabancı gelmedi bana Prof. Dr. Ömer Özkan da aynı tutkuyu görüyorum. İyi ki varsınız. İlk göreve geldiğimizde Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu hocamızla buluştuk. YÜciTA'yı tekrar ayağa kaldırmak için, buradan tekrar söz veriyorum size. Bu konunun ne kadar önemli olduğunu biliyordum ama buraya katılıp sizleri dinleyince ülke için ne kadar stratejik bir şey olduğunu tekrar gördüm” dedi.
“Coğrafi işaretler bize miras”
Coğrafi işaretli ürünleri yaşatmanın ecdada karşı bir sorumluluk olduğunu vurgulayan Rektör Özkan, “Coğrafi işaretler bize miras, dedelerimizden miras Osmanlı'dan, Selçuklu'dan miras. Ben size buradan söz veriyorum Akdeniz Üniversitesi olarak elimizden ne geliyorsa yapacağız. Hatta Turizm Fakültesi ile birlikte bir proje yapıp otellerde ya da restoranlarda neler yapabiliriz konuşup hayata geçirebiliriz. Fakültelerimizde gösterilen derslerimize de coğrafi işaret konusunu ekleyeceğiz. Akdeniz Üniversitesi ve Antalya bunu hak ediyor. Elimizden geldiğince destek olacağız” şeklinde konuştu.
Hayatından ve kurucu dekanlığını yaptığı İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden bahseden YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, coğrafi işaretleri Fransa'da tanıdığını ve sisteme hayran olduğunu söyledi. Coğrafi işaretler alanında yaptığı çalışmaları Akdeniz Üniversitesi bünyesinde yaptığının bilgisini aktaran Tekelioğlu, “Türkiye'de coğrafi işaretler 1995 yılında ilk defa Akdeniz Üniversitesi çatısı altında kurulan bir merkezde meydana geldi. Coğrafi işaretler Akdeniz Üniversitesi'nden soruluyordu. Akdeniz ülkeleri coğrafi ağı geliştirdik ve o ağında lideri olduk. Merkezin önemli faaliyetleri vardır. Çeşitli coğrafi işaretleri ürünlerin üzerinde çalıştık. 2012 yılında Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı'nı (YÜciTA) kurduk. Gönüllülerin çalıştığı bir sivil toplum kuruluşu bir araştırma ağı. Bizim kasamızda para yok, Türkiye sevgisi var. YÜciDERGİ coğrafi işaretler alanında bir ilktir başka bir örneği yoktur dünyada.” dedi. Tekelioğlu dergide emeği geçenlere teşekkür etti.
YÜciTA Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selim Çağatay, Prof. Dr. Jean Louis Rastoin, YÜciTA Dergisi Editörü Doç. Dr. Mehmet Zanbak, Metro Sebze ve Meyve Kategori Müdürü Birol Uluşan, İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Pınar Nacak, Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu'nun kızı Tuluhan Tekelioğlu da birer konuşma yaparak bilgiler paylaştı.
Rektör Özkan, Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu'na günün anısına plaket takdim etti. Konuşmaların ardından katılımcılar kokteylde Antalya'nın yöresel lezzetlerini tattı.
Yemek kültürüne yönelik en iyi ikinci dergi
2020 yılında yayım hayatına başlayan YÜciDER-Gİ, 1995 yılından bu yana düzenlenen, 205 ülkenin katıldığı ve her yıl yemek kültürüne yönelik dünyanın en iyi kitaplarının seçildiği Gourmand Award kapsamında dünyanın en iyi 2. dergisi seçilmişti.
Coğrafi işaretler dergisi lansmanı gerçekleşti
Akdeniz Üniversitesi ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) iş birliği ile yayımlanan Türkiye'nin ilk coğrafi işaretler dergisi YÜciDER-Gİ'nin 3. sayısı için lansman düzenlendi.
Kaynak: İHA
Yorumlar