Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ve insan sağlığı açısından önemli bir sorun haline gelen zirai ambalaj atıklarının toplanması ve kontrolü için Kumluca’da 8 noktada başlattığı "Çevre Dostu Çiftçi Kart" projesi diğer ilçelere de yayılıyor. 

Türkiye'de ilk

Başkan Böcek, zirai ilaç ambalaj atıklarının insan ve çevre sağlığına zararlarının önlenmesine yönelik olarak başlatılan ve büyük ilgi gören Çevre Dostu Çiftçi Kart Projesi’nin Kumluca’nın ardından Finike’de de uygulanacağını söyledi. Projenin büyük ilgi gördüğünü ifade eden Başkan Muhittin Böcek, “Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip olan proje sayesinde hem çevreyi koruyoruz hem de üreticimizi destekliyoruz” dedi.

1150 kilogram zirai atık toplandı

Başkan Böcek, 19 Ağustos 1922 tarihinde Kumluca pilot bölge olarak başlatılan projeyle 2 bin 491 çiftçiye dağıtılan kartlar ve anahtarlıklar sayesinde 1150 kilogram zirai ilaç ambalaj atığının akıllı otomatlarla toplandığını aktardı.

Puanlar ödüle dönüşüyor

Antalya'da yağış mesaisi Antalya'da yağış mesaisi

Otomatlara atılan her zirai ilaç ambalaj atığı ile çiftçilerin puan topladığını anlatan Başkan Böcek, “Çiftçilerimiz bu puanlarla kendilerine yararlı olabilecek ekipmanları ödül olarak kazanıyor. Mobil uygulama sayesinde akıllı toplama konteynerlerinin konumunu ve kazandıkları puanları da takip edebiliyor” diye konuştu.

İlk etapta 3 noktaya otomat

Proje kapsamında Finike’de ilk ilk etapta belirlenen 3 noktaya akıllı otomat cihazları yerleştirileceğini kaydeden Başkan Muhittin Böcek, “Finike ilçemizde 5 bin adet kayıtlı aktif çiftçi bulunuyor. Finike Belediyesi, Finike Ziraat Odası ve Finike İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün de destekleriyle projenin bu bölgede de yaygınlaşmasına yönelik çalışmalarımız sürecek” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA