Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, son olarak Serik’in Bilginler Köyü ve Çakış Mevkiinde bulunan nar ve narenciye bahçelerine faydalı böcek salımı yaptı.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma hedefiyleTarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yıl boyunca üretimi gerçekleştirilen faydalı böcekler çiftçilere ücretsiz olarak dağıtılıyor. Tarımsal ilaçlamaya alternatif olarak geliştirilen biyolojik mücadele yöntemi, tarımsal ilaç kullanımının azaltılmasına ve dolayısıyla çevre ve insan sağlığına daha az zarar verilmesine katkı sağlıyor. Aynı zamanda, biyolojik mücadele ile ürünlerin kalitesi artıyor ve tüketicilere daha sağlıklı ve doğal ürünler sunuluyor. Son olarak Büyükşehir Belediyesi ekipleri, Serik ilçesinde bulunan Bilginler Köyü ve Çakış Mevkiindeki nar ve narenciye bahçelerine faydalı böceklerin salımını gerçekleştirdi. Bu yöntem sayesinde, tarım alanlarında doğal dengenin korunması ve zararlılarla mücadelenin daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Doğal ürünler üretilecek
Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü bünyesinde bulanan Böcek Üretim Tesisi sorumlusu Ziraat Mühendisi Mehmet Özer, yıl boyu üretimini gerçekleştirdikleri faydalı böceklerin salımını gerçekleştirdiklerini belirterek, “Faydalı böceklerle, nar ve narenciye bahçelerinde daha önce kullanılan kimyasal ilaçların kullanımını azaltmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda kimyasal ürünler için harcanan girdi maliyetlerini de düşürerek çiftçilerin ekonomilerine de katkı sağlıyoruz. Nar bahçemizde unlu bit ile mücadele çerçevesinde predatör ve parazioit böceklerimizin salımını gerçekleştirdik. Bu sayede ihracat noktasında da kimyasal ilaç kullanmadan kaynaklı kalıtım sorunlarının önüne geçilerek doğa ve insan sağlına uygun ürünler elde edilecek” dedi.
Geçen yılda faydalı böceklerin ürünlerine katkı sağladığını ifade eden çiftçi Arif Özdemir, “Unlu bit zararlısı ile mücadele için zirai ilaç kullanmak zorundayız. Zirai ilaçlar ihracat sırasında üründe kalıntı ortaya çıkarıyor ve ihracattan ürünlerimiz geri dönüyordu. İki yıldır ürünlerimizde büyükşehir tarafından bize verilen faydalı böcekleri kullanıyoruz. Böcekler unlu biti yiyor. Doğal ve güvenilir ürünler üretebiliyoruz ”diye konuştu. Yan tarla komşusu Hakkı Özdemir’de faydalı böcek desteği aldıklarını ifade ederek, desteklerin devam etmesini istedi.