Dünya

Bilim adamlarından ilginç iddia: Tavuk gıdaklamasını tercüme ediyorlar

Japonya’dan bir grup bilim insanı, yapay zeka teknolojisini kullanarak tavuk gıdaklamasını büyük ölçüde tercüme etmeyi başardıklarını iddia etti.

Abone Ol

Japonya'daki bir grup bilim insanı, yapay zeka teknolojisini kullanarak tavukların gıdaklamalarını tercüme etmeyi başardığını iddia etti. Bu ilginç çalışma, tavukların duygu durumlarını anlamak için yapay zeka teknolojisinin kullanılabilirliğini araştırıyor.

Ekip, 80 tavuğun 200 saat boyunca kaydedilen gıdaklama seslerini analiz etti. Bu analizler sonucunda her farklı frekansın tavukların açlık, korku, öfke, memnuniyet, heyecan ve sıkıntı gibi duygusal durumlarına karşılık geldiği belirlendi. Yapay zekaya, bu duygusal durumları tanımlama yeteneği kazandırmak için 100 saatlik tavuk sesi kaydı yüklendi.

Daha sonra yapay zeka, yeni gelen tavuk seslerini dinleyerek tavukların duygu durumlarını tahmin etmeye çalıştı. Sonuçlar, yapay zekanın tavukların duygu durumlarını %80 doğruluk oranıyla tanımlayabildiğini gösterdi.

"Sadece başlangıç"
Tokyo Üniversitesi Profesörü Adrian David Cheok, "Derin Duygusal Analiz Öğrenmesi" olarak adlandırdıkları teknolojinin karmaşık matematiksel algoritmalara dayandığını belirtti. Sonuçların tavukların duygu durumlarını ses sinyallerine dayanarak anlamak için yapay zekanın kullanabileceğini ortaya koyduğunu söyleyen Cheok, henüz hakemli bir dergide yayımlanmayan çalışmayı "büyük bir bilimsel aşama ve sadece başlangıç" olarak nitelendirdi.