Kanal V ekranlarında seyirciyle buluşan Önce Sağlık programının bu haftaki konuğu Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Okan Cinemre oldu.

Kanal V’de yayınlanan ‘Önce Sağlık’ programının bu haftaki konuğu olan Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Okan Cinemre, Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi bölümünün beyin hastalıklarının cerrahi kısmını kapsadığını dile getirirken nörolojik bölümden farklı olduğunu belirtti.

Beyin tümörü oluşumu

Programda beyin tümörü hakkında bilgiler veren Op. Dr. Cinemre,  tümörün kendisi genel anlamda bütün organlar için benzer bir mekanizma olduğunu söyledi. Op. Dr. Cinemre, “Tümör dediğimiz şeyin hücrelerin kontrolsüz, kontrol dışı çoğalma süreçleridir. Bedenimiz yaşam boyunca kendini yenileyip tamir ederken bu faaliyetler esnasında bazı hücrelerde de yapım hataları oluşuyor ve bunlar kendilerini ne kadar çoğaltacaklarıyla ilgili bazı maddelerin eksilmesi yok olması veya genetik kodlardaki aktarımların bozulmalar neticesinden tümörel hücreler oluşmaya başlıyor. Bu tümörel hücreler de kontrolsüz bir şekilde çoğaldığı için sağlıklı dokuları işgal etmeye ve onların yerini almaya başlıyorlar” dedi. Açıklamalarında tümörün tanımını yaparken bunun tümörün genel adı olduğunu söyleyen Op. Dr. Cinemre, “Ülkemizde halk arasında bunu iki türlü ayırıyorlar; ur ve kanser olarak, bu aslında iyi huylu ve kötü huylu tanımını kabaca yapmak için halk arasında oturmuş bir kavram. Aslında bunların hepsine tümör diyoruz.” diye belirtti.

Belirtileri

Bilinenin aksine beyin tümörlerinin çok sık rastlanan bir hastalık olmadığını dile getiren Op. Dr. Okan Cinemre, “Bu dönemde daha çok görüyor gibiyiz bunun nedeni de görüntüleme tekniklerinin çok gelişmiş olması ve daha küçükken yakalama olasılığının artmış olmasıdır.” dedi. Beyin tümörlerinin iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrıldığını dile getiren Op. Dr. Cinemre, kötü huylu tümörler beyindeki her tür hücre grubundan köken alabildiğini belirtirken bunların oluşumuyla beraber hızlı bir büyüme göstereceğini kaydetti. Op. Dr. Okan Cinemre, “Beyin, kafatası kapalı bir kutu. Kemiğin içindeyiz beynin gideceği herhangi bir yer yok. Bu nedenle belirli bir boyutu aştığında mutlaka birtakım bulgular verir.” dedi. Belirttiği bulguların başında, inatçı, daha önce olmayan, farklı ve yaygın bir baş ağrısı; bulantı, kusma, denge bozukluğu, görme bozukluğu gibi etkilerin yer alacağını söyledi.

Tedavisi

Kötü huylu beyin tümörlerinin çoğu zaman hızlı müdahale gerektiren tümörler olduğundan bahseden Op. Dr. Okan Cinemre, “Kitle etkisi dediğimiz sıkıştırıcı ve ezici etkisi yüzünden normal dokuya da zarar verdiği için öncelikle mutlaka bir cerrahi müdahale ile oranın temizlenmesi gerekir ardından da radyoterapi ve kemoterapi gibi tedavi yöntemleriyle hastalığın tedavisine devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

İyi huylu tümörlerin ise beyni saran zarlardan, bazı doğumsal artık hücrelerden oluşan urlar olduğundan bahseden Op. Dr. Cinemre, hızlı büyümediklerini ve bazı bölge ve dokulara daha geç dönemde zarar vermeye başladıklarını belirtti. Cinemre, “Beynin tümörlerinde iyi huylu bile olsa sakatlık yaratma olasılığı yüksek olduğu için bu tümörlerin mutlaka tedavisi gerekmektedir” dedi.

 

Haber: Sevgi Gümüş