Sağlık

Arı sokmalarında dikkat!

Arı sokmaları yaz aylarında arttığından ve alerjik reaksiyonlarla sonuçlanabildiğinden, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür İnce, arı alerjisi ile ilgili açıklamalarda bulundu ve doğru bilinen yanlışları düzeltti.

Abone Ol

Dr. İnce'nin açıklamalarına göre, arı sokması sonrasında iğnenin 20-30 saniye içerisinde ciltten çıkarılması önemlidir. Böylece arının salgıladığı zehirin vücuda yayılması engellenir.

Arı sokması sonrasında yapılmaması gerekenler arasında, zehrin girdiği yeri kesip kanatmak gibi uygulamalar yer alır. Bu tür müdahaleler zehrin daha hızlı kana karışmasına neden olabilir ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bunun yerine soğuk uygulama, buz veya soğuk cisimlerle yapılarak zehrin yayılması engellenebilir. Ardından, kişinin durumuna bağlı olarak antihistaminikler ve kortizon gibi antialerjik medikal tedaviler kullanılabilir. Şiddetli reaksiyonlarda ise adrenalin ihtiyacı ortaya çıkabilir ve bu durumda kişinin kendi kendine veya yanındaki birinin uygulayabileceği epinefrin oto enjektörleri önerilir.

Arı sokması sonrasında sirke, karbonat, amonyak, idrar, yoğurt, diş macunu gibi maddelerin kullanımının bilimsel olarak bir faydası kanıtlanmamıştır. Bu nedenle bu tür yöntemler yerine, doğru ve etkili tedavilerin uygulanması önemlidir.