Antep fıstığı üretiminde Türkiye’nin en önemli üreticileri ve üniversite hocalarının katılımıyla gerçekleşen çalıştay yoğun ilgi gördü.

Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘1. Antep Fıstığı Çalıştayı’nın açılışında konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gürbüz, ekilmeyen kurak ve susuz arazilerin değerlendirilmesine yönelik çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.

Fıstığın ana yurdunun Türkiye olduğunu belirten Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Açar, fıstığın kışın soğuk yazın ise sıcak istediğini belirterek, “hedef turiste yönelik taze Antep fıstığı üretmek olmalıdır” dedi.

Açılış konuşmalarının ardın Antalya Ziraat Odası, Akdeniz Üniversitesi, Gaziantep Fıstık Araştırma Enstitüsü, Harran Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ve Türkiye’nin önemli fıstık üreticilerinin katılımıyla Antep fıstığı yetiştiriciliği ve ekonomisi ele alındı.

Oturumlarda Antep fıstığı yetiştiriciliğinin kırsal kalkınma bakımından önemi, Antep fıstığı hastalık ve zararlıları, fidan temini, Antep fıstığı yetiştiriciliğinde karşılaşılan zorluklar ve çözümler ile Antalya’da Antep fıstığı yetiştiriciliği ve geliştirme potansiyeli tartışıldı.

KONYSİAD'ın konuğu Başkan Kocagöz oldu KONYSİAD'ın konuğu Başkan Kocagöz oldu

“Tarımın Başkenti Antalya’da 1. Antep Fıstığı Çalıştayı” kapsamında daha sonra ise Korkuteli ve Elmalı bölgesine teknik gezi düzenledi.

Öte yandan Antalya Büyükşehir Belediyesi, tarımda girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle, boş bırakılan arazilerin yeni ürünlerle değerlendirilmesi amacıyla başlattığı projeler kapsamında üreticiye 4 bin adet Antep fıstığı fidanı dağıttı.

HABER: SEVGİ GÜMÜŞ

KAMERA: RECEP SARIYAR

Editör: Kanal V Antalya