Üzümdere Irmağı, Oymapınar ve Manavgat barajlarını besleyen önemli bir su kaynağıdır. Ancak son yıllarda yaşanan kuraklık ve yağış eksikliği nedeniyle bu ırmakta su seviyesinin ciddi şekilde düştüğü ve bazı bölgelerde tamamen kuruduğu bildirilmektedir. Kuruyan ırmak yatağında yaşayan canlıların da olumsuz etkilendiği ve telef olduğu belirtilmektedir.

Dere taştı, oteli su bastı Dere taştı, oteli su bastı

Bu kuruma olayının temel nedenleri, yaz ve sonbahar aylarında beklenen yağış miktarlarının düşük olması ve kış aylarında yetersiz kar yağışı olarak öne sürülmektedir. İklim değişikliği gibi faktörler de su kaynaklarının kurumasına katkıda bulunabilir.

“Eskiden kurumazdı”
Üzümdere ırmağını kurumuş olarak gören Ebru Uslu, eskiden yaz aylarında bile Üzümdere Irmağında az da olsa suyun aktığını söyledi. Bugün ırmaktan bir damla su akmadığını, ağaçların köklerinin ortaya çıktığını söyleyen Uslu, “Kendim Aksekiliyim, uzun yıllardır Nevşehir’de yaşıyorum. Çocukluğum Torosların içerisinde olan köylerde geçti. Her yaz ailem ile birlikte Üzümdere ırmağına gelerek piknik yaparız. Irmağın coşkulu aktığını görmek beni hep heyecanlandırırdı. Burada balık yapar yerdik. Suyun sesini bile dinlemek bize huzur verirdi. Şimdi huzur değil üzüntü verdi. Çünkü su yok. İçler acısı” dedi.

AW032221_01

“Yengeçler can çekişiyor”
Üzümdere ırmağının Oymapınar Barajını besleyen en önemli kollarından biri olduğunu söyleyen Uslu, ”Bu bölge için önemli bir değer. Bu sefer ırmağı gezip görmek için geldiğimde ırmak tamamen kurumuş. Yosunlar ortada. Yengeçler ölmüş. Balıklar yok. Bu yıl acayip bir kuraklık olmuş. Buda beni çok ayrı üzdü. Umarım ülkemizde ve dünyada kuraklık devam etmez. Ama bugün gerçekten buranın böyle olması beni çok üzdü. Asırlık kavak ağaçlarının kökleri çıkmış. Saçakları ortada, Ağaçlar bile üzgün durumda. Adeta bana su verin diye yalvarıyor. Bizde bu ağaçları görünce gerçekten çok üzüldük. Umarım sonbahar yağmurları bir an önce yağar” diye konuştu.

Kaynak: İHA