Akseki ilçesinde kadınlar, geleneksel bir yöntem olan imece usulü ile lezzetli yufka ekmekleri üretiyorlar. Bu yufka ekmekler, sofralarda büyük bir lezzetle tüketiliyor.
Akseki'nin Alaçeşme Mahallesi'nde yaşayan kadınlar, sabahın erken saatlerinde bir araya gelerek bu geleneksel lezzeti üretmeye başlıyorlar. İlk adım olarak hamurlar yoğruluyor, ardından ateşler yakılıyor. Kadınlar, bu işlemi imece usulüyle birlikte gerçekleştiriyorlar.
Katkı maddeleri kullanmadan, sadece un, tuz ve su kullanarak hazırlanan hamurlar, maharetli eller tarafından küçük bezelere ayrılıyor. Ardından, diğer kadınlar tarafından oklavalarla inceltilip yufka haline getiriliyorlar. Son olarak, odun ateşi üzerindeki sacda pişirilerek nefis yufka ekmekler elde ediliyor.
“Yufka ekmek vazgeçilmezimiz”
Ev hanımı 55 yaşındaki Şükran Arıcı, yufka ekmek yapmayı çocukluğunda annesinden öğrendiğini hatırlayarak, "Kış hazırlıklarına başladık. Komşularımız ile birlikte toplanıp vazgeçilmezimiz olan yufka ekmek yapıyoruz. 5-6 arkadaş toplanıp komşulara iki gün süre ile yufka ekmek yapıyoruz. Senede iki kez, bazen 3 kez ekmek yapıyoruz. Bazen arada yaptığımız günlerde oluyor. Bazen arkadaşlara ödünç ekmek yapıyoruz. Bazen de ücretle yevmiyeye gideriz. Günde 2 çuval yufka yapıyoruz. İki günde ise 4 çuval undan ekmek yapıyoruz. Gücümüzün yettiği kadar yapıyoruz. Sonbahara kadar bu ekmeği yiyoruz. Sonbaharda ise yazın yiyeceğimiz ekmekleri yeniden yaparız. Bu ekmekler kesinlikle bayatlamaz. Zaten kuru bir şekilde saklıyoruz. Yiyeceğimiz kadar alıp sulayıp tüketiyoruz. Daha sağlıklı, mayası yok. Sadece tuz, un ve sudan oluşuyor. Yufka ekmek bizim vazgeçilmezimiz” dedi.
“Bir çuval undan 500 yufka”
Yufka ekmeğin çok bereketli olduğunu söyleyen Arıcı, “50 kilo gramlık 1 çuval undan yaklaşık olarak 500 yufka ekmek çıkıyor. Biz yufkayı yapmak zorundayız. Hazıra dağlar dayanmaz. Biz yufkaya alışkınız. Allah eksikliğini göstermesin. Çarşıdan ekmek alsak ta o bizim ihtiyacımızı karşılamıyor. İşimiz aşımız yufka yapmaktır” diye konuştu.