36. Ahilik Haftası etkinlikleri Sobacılar Çarşısı içerisindeki Ahi Evran Meydanı'nda düzenlenen törenle kutlandı. Kutlamaların ev sahipliğini yapan AESOB Başkanı Adlıhan Dere, ahiliğin dostluk ve kardeşlik demek olduğunu dile getirerek, “Eli açık ve konuksever insan anlamlarına da gelir. Doğruluk, dürüstlük, hoşgörü ve dayanışma gibi değerlerimizin bilgi ve birikim ile harmanlanıp sanat ve ticarette hayat bulması Ahiliktir. Yüzyıllardır bu topraklarda ticaretin ve dayanışmanın bel kemiğini oluşturan 'Ahilik' geçmişimizin tecrübesinden faydalanarak bugünlere gelmemize vesile olan kültürel hazinelerimizden biridir. Bizler halen günümüzde Antalya esnafı olarak Ahilik düsturu ile komşusu siftah yapmadıysa ikinci müşterisini ahilik kardeşi komşu esnafa gönderecek kadar yüce gönüllü davranırken; esnaflık değil sadece para hırsı ile hareket eden binlerce şubesinde yüzlerce ürün satan 3 harfli oluşumlar esnafımızın belini bükmektedir. Binlerce şube binlerce esnafımızın kepenk kapatması ve haksız hukuksuz rekabet demektir. Esnaf sadece ticaret yapan satış yapan değil toplumun mahallenin yapı taşıdır. Bugün bizler esnafıyla, sanatkarıyla kocaman bir aile olarak bu geleneğe sahip çıkıyoruz” ifadelerine yer verdi.
"Büyük bir aileyiz"
2016 yılında Ahilik bayrağını devralıp göreve geldikleri ilk günden itibaren bu kültürün yaşatılması için canla başla çabaladıklarının altını çizen Dere, “Esnaf ve sanatkarlarımızı geleceğe taşıyacak adımlar atıyoruz. Bugüne dek her zaman esnafa hizmet aşkıyla gece gündüz demeden Gazipaşa'dan, Kaş'a var gücümüzle çalıştık. Bundan sonra da aynı özveriyi göstererek üzerimize düşen bu büyük sorumluluğu hakkıyla yerine getireceğiz ve Antalya'nın, esnafın sorunlarına çözüm bulmak uğruna verdiğimiz mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bugüne kadar attığımız her adımda, gerçekleştirdiğimiz her projede daima Antalya'mızı ve bu kentte yaşayan herkesi düşündük. Esnafımızın sorunlarını çözerken sadece kendi üyelerimizin değil, bu kentin her ferdinin derdini derdimiz bildik. Bundan sonra da Antalya'mıza hizmete bu düsturla devam edeceğiz. 104 bini aşkın üye esnaf ve sanatkarlarımızla 'Biz Biriz Beraberiz, Biz Büyük Bir Aileyiz' açıklamasını yaptı.
"Dünyanın parmakla gösterdiği medeniyet oluruz"
Antalya Valisi Hulusi Şahin, Ahiliğin bir hayat tarzı olduğunu ifade ederek, “Ahlaklı yaşayacağız, namuslu yaşayacağız, dürüst yaşayacağız. Yaşarken ticaretimizde de bunu uygulayacağız, bireysel hayatımızda yapacağız ve toplumsal hayatımızda da bu ana unsurların üzerine oturacağız. Böyle bir medeniyet inşa ederseniz o medeniyet parmakla gösterilir. Senede 20 milyon misafir ağırlıyorsun misafir, Türk kültürünü Türk medeniyetini esnaf ile tanıyor, dükkana giriyor bir ilişki kuruyor alışveriş yapıyor. İşte orada bir pencere açılıyor bizim kültürümüzden dünyaya açılan bir pencere işte biz o pencereyi ne ile dolduracağız ahlakla dürüstlükle, namuslulukla tabii ki ticaret yapacağız ama ticareti ilkeleriyle yapacağız eğer bunu Ahi kültürünün ana unsurlarıyla yaparsak gerçekten dünyanın parmakla gösterildiği gösterdiği bir medeniyet olduğumuzu ispat ederiz” diye konuştu.
"Ahiliğin önemi"
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Ahilik teşkilatı; gelenekleri, görenekleri ve köklü tarihi ile kadim toprakların yüzyıllar öncesinden günümüze ulaştırdığı en önemli değerlerden biri olduğunun altını çizdi.
Anadolu'nun fethedildiği dönemlerden itibaren esnaf ve zanaatkarların bir araya gelerek öğrenim gördüğü, meslek etiği ve dayanışma ruhunu benimsediği ahilik geleneği bugün de esnaf ve sanatkarın en önemli değerlerinin simgesi, doğruluk ve dürüstlüğün yol haritası olduğuna değinen Başkan Böcek, “Ahiliğin kurucusu Ahi Evran'ın ticaret ahlakına, dürüstlüğe, güvenilirliğe dair ilkeleri, dün olduğu gibi bugün de yarın da kılavuzluk etmeye devam edecektir. Ahilik; sadece ticaret değildir, aynı zamanda insana ve topluma da hizmet etmektir. Ahilik, ticarette fırsatçılığı ve riyakarlığı asla kabul etmez ahilik, meslektaşlar arasında haksız rekabetin değil, işbirliğin ve yardımlaşmanın önemini vurgular” dedi.
"6 milyon 380 bin TL'lik yenileme"
Geçen yıl Ahilik Haftası'nda verdiği müjdeyi hatırlatan Başkan Böcek, “Antalya'ya değer katan, kentimizin simgelerinden olan, geçmişten günümüze geleneklerin yaşatıldığı ve bir miras özelliği taşıyan Bakırcılar ve Sobacılar Çarşısını yenileyeceğimiz sözünü vermiştim. Bugüne kadar tam anlamıyla gereken ilgiyi göremeyen çarşımızı cazibe merkezi haline getirecek projemizi 6 milyon 380 bin TL güncel maliyet ile tamamladık. Proje ile tüm dükkanlarımızı ve ortak alanlarımızı yeniledik. Ayrıca sergi alanı yapılacak alanı işlevsel hale getirdik. Başta antika pazarı olmak üzere birçok etkinlikleri bu alanda gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.Çarşı esnafımıza, halkımıza ve kentimizi ziyarete gelen yerli ve yabancı misafirlerimize hayırlı uğurlu olsun”ifadelerine yer verdi.
"Şet töreni"
Konuşmaların ardından 'Yılın ahisi' seçilen ayakkabı tamircisi Bayram Sözen'e kaftan giydirildi. Ardından 'Yılın kalfası' seçilen bayan kuaförü Behiye Çotur, ile otomotiv tamirci çırağı Ceyhun Biçak'a plaket verildi. Etkinlik, kalfalıkta 3 yıl çalışan kişilerin ustalığa yükseldiği ahilikte önemli bir yeri olan şet kuşanma töreniyle son buldu. Programın ardından aynı meydanda Vali Şahin, Başkan Böcek, AESOB Başkanı Adlıhan Dere esnafa yemek ikramında bulundu.
Programa; Antalya Valisi Hulusi Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, AK Parti Antalya Milletvekili Mustafa Köse, İbrahim Ethem Taş, CHP Milletvekili Cavit Arı, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan'ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Antalya'da 36. Ahilik Haftası kutlandı
Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) tarafından düzenlenen 36. Ahilik Haftası kutlamaları, Tarihi Sobacılar Çarşısı içindeki Ahi Evran Meydanı'nda gerçekleştirildi.
Bunlar da ilginizi çekebilir