Son günlerde mevsimsel olarak bir çok ilde evlere, ahırlara ve hatta araçlara yılan giriyor ve hatta yılan ısırdığı için hayatını kaybedenler bile oluyor. Peki yılan ısıran bir kişiye ilk müdahale nasıl yapılmalı ve doğru bildiğimiz ama Yanlış olan şeyler neler. Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Göksu, merak edilen bu konularla ilgili bilgilerini paylaştı.

 

ISIRIKLARDA OLUŞAN BELİRTİLER
Türkiye'de yaygın olarak ‘engerek’ türü zehirli yılanlar görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Göksu, Şanlıurfa'da küçük bir alanda kobra yılanlarına da rastlanıldığını söylüyor. Peki zehirli yılanlar ısırdıkları bölgede nasıl bir belirti oluşturuyor.
Zehirli yılann ısırmasında yetişkinlerde tablo biraz daha yavaş seyirli olabilirken, çocuklarda biraz daha ölümcül olabiliyor. Bu hastalara antiserum tedavisi uygulanıyor. Çocuklarda eşik daha düşük görülüyor.


DİŞ İZİ VARSA YILAN ISIRIĞI OLABİLİR
Antalya'nın Kaş ilçesinde yılan ısırması sonucu 11 yaşındaki Hamza Sertel'in ölümünün kısa sürede meydana gelmesi, yılan ısırığına bağlı olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Erkan Göksu, Akdeniz bölgesinde zehirli bir çok sürüngen hayvan türü bulunuyor. Diş izi bulunuyorsa yılan ısırığı olasılığının da yüksek olduğunu belirtiyor. Peki yılan ısırması ise ne yapılmalı?

 

YILAN GÖRÜNCE ÖLDÜRMEYE KALKMAYIN !
Yeni tip korona virüs nedeniyle insanların doğaya yöneldiğini işaret eden Prof. Dr. Göksu, Hayvanlar tehdit algılamadıkları sürece saldırmadıklarını ve insanları gördüklerinde kaçtıklarını belirtiyor ve hayvanlara zarar verilmemesini de istiyor.