"YÖK, 2017-2018 eğitim-öğretim yılından başlamak üzere üniversite giriş sınavında değişiklik yapılacağını duyurmuştur. Açıklanan bu yeni sisteme göre sınavın adı YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) olarak değiştirilmiş ve uygulamada da bazı değişikliklere gidilmiştir.

Adaylar, haziran ayı içerisinde bir hafta sonunda, cumartesi günü Sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki ayrı oturumda YKS’ye girecektir. Pazar günü ise Yabancı Dil sınavı gerçekleşecektir.(Sınav tarihi ve saati daha sonra YÖK tarafından açıklanacaktır.)

Adayların cumartesi sabahı girecekleri sınava YÖK tarafından TYT (Temel Yeterlilik Testi) adı verilmiştir. Adaylar bu oturumda 40 Türkçe, 40 Temel Matematik sorusu çözecektir. TYT’de muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel-sayısal becerilerin ölçülmesi; okuma, anlama, kavrama ve dil hâkimiyeti ile temel matematiksel ilişkilerden yararlanmanın ölçülmesi amaçlanmıştır. Tüm adaylar bu sınava girmek zorundadır. Adayların TYT’denönlisans tercihi yapabilmesi için 150, lisans tercihi yapabilmesi için ise 180 baraj puanını geçmeleri gerekmektedir. Önlisans tercihi yapmak isteyen adaylar TYT’den aldıkları bu puanları kullanacaklardır. Ayrıca adayların lisans tercihlerinde de TYT’den aldıkları puanları @ etkili olacaktır. TYT’den 150 puan ve üzeri alan adaylar Özel Yetenek Sınavlarına girme hakkı kazanmış kabul edilecektir. TYT puanı ile adaylar farklı türlerdeki Meslek Yüksek Okullarını tercih edebilecektir.Temel Yeterlilik Testi'nden 200 puan ve üzerinde alan öğrenciler, istedikleri takdirde bir sonraki yıl da aynı puanı kullanabileceklerdir.

Yeni sınav sisteminde cumartesi günü öğleden sonra yapılacak olan ikinci oturum MEB Lise Müfredatı esas alınarak hazırlanan sorulardan oluşmaktadır. Bu oturumda Türk Dili ve Edebiyatı – Coğrafya I testi (40 soru), Sosyal Bilimler testi (40 soru), Matematik testi (40 soru), Fen Bilimleri testi (40 soru) bulunmaktadır. Adaylar tercih edecekleri alanlara göre bu testleri cevaplayacaktır. Sözel puan türünde tercih yapmak isteyen adaylar Türk Dili ve Edebiyatı – Coğrafya I ve Sosyal Bilimler, Sayısal puan türünde tercih yapmak isteyen adaylar Matematik ve Fen Bilimleri, Eşit Ağırlık puan türünde tercih yapmak isteyen adaylar ise Türk Dili ve Edebiyatı – Coğrafya I ve Matematik testlerini cevaplamak zorundadır.

Yerleştirme puanı hesaplanmasında ön lisans programları için TYT’deki Türkçe testi P, Temel Matematik testi P ağırlıklı olacaktır; lisans programları için ise TYT @, ilgili puan türündeki alan testi ise ` etkili olacaktır.

Önceki yıllarda uygulanan belirli programlar için (hukuk, tıp, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik) baraj puan uygulamasında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Meslek liselerine geçen yıllarda olduğu gibi ek puan verilmeye devam edilecektir. AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı) hesaplanmasında da değişikliğe gidilmemiştir. Yeni sınav sisteminde 18 olan puan türü 5’e (TYT, sözel, sayısal, eşit ağırlık, dil); 6 olan oturum sayısı ise 3’e indirilmiştir.

YÖK Başkanının ifadesine göre “Yeni Sınav Sistemi daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir ve tabii ki kolay yönetilebilir.” olmuştur.

Açıklandığı hali ile YKS sınavının, YGS-LYS sınavına kıyasla uygulamasının daha kolay olacağı, ancak öğrenciler açısından tüm testlerin aynı güne sıkıştırılmış olması nedeni ile daha zorlu olacağı öngörülebilir.

50 yıllık deneyimi ile kurumumuz her türlü değişikliğe en doğru ve en hızlı çözümleri üreterek öğrencilerimizin başarısı için onların yanında olmaya devam edecektir.Uğur Okulları olarak derslerimizi ve uygulamalarımızı yeni ilan edilen YKS sınav sistemine adapte etmiş bulunmaktayız.

Bu kapsamda 16 Ekim 2017 tarihi itibarı ile programımızdaki tüm deneme sınavları yeni sisteme uyumlu bir şekilde yapılmaya başlanacaktır.

Kurumumuza ve eğitimimize duyduğunuz güven için teşekkür eder, saygılar sunarız."

 

Milliyet