Dünyada en ölümcül 10’uncu hastalık olan ve halk arasında verem olarak da bilinen Tüberküloz'un erken tanısının daha hızlı ve daha ucuza yapılabilmesi adına bir çalışma başlatan Akdeniz Üniversitesi  Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban çalışmalarını tamamladı ve bir buluşa imza attı. 

 

“Mikobakterilerin Üretilmesi ve Antibiyotik Duyarlılıklarının Test Edilmesinde Yeni Bir Besiyeri” çalışmasıyla Tüberküloz hastalığında tanının erken konabilmesi için daha uygun maliyete, kısa sürede ve doğru sonuç alınabilen bir besiyeri yani Tüberküloz basilinin üremesini ve çoğalmasını sağlayan ortam geliştiren Çoban, hastalığın tedavisinde erken tanı sürecinin önemli olduğunu kaydetti.

 

Prof. Dr. Ahmet Yılmaz Çoban bu çalışması ile  “Mikobakterilerin Üretilmesi ve Antibiyotik Duyarlılıklarının Test Edilmesinde Yeni Bir Besiyeri” çalışmasıyla 5. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda da ISIF’20 Altın Madalyaya layık görüldü.

 

Akdeniz Üniversitesi Verem Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin Tüberküloz Hastalığına ilişkin önemli çalışmalara ev sahipliği yaptığını da kaydeden Çoban şunları söyledi.