Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından Sarısu bölgesinde yapımı planlanan yeni iskele bağlantılı DOLFEN tesisine ilişkin raporunu tamamladı. Sarısu Şamandıra Tesisi Dönüşüm Fizibilite Raporu”nun değerlendirilmesine dair raporda iskelenin yapılması halinde Sarısuyun doğal dokusunu kaydedeceği belirtildi.

 

 

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyon Başkanı Şafak Otuzaltı, Büyükşehir Belediyesi Baş Danışmanı Cem Oğuz, Çevre Kurulu Başkanı Çevre Yüksek Mühendisi Lokman Atasoy, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı İnanç Argun, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri, konusunda uzman akademisyenler ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan Çevre Kurulu tarafından hazırlanan, Sarısu bölgesinde planlanan yeni iskele bağlantılı DOLFEN tesisine ilişkin raporda“Antalya Şamandıra Tesisi Dönüşümü Fizibilite Raporu” olarak ifade edilse de projenin 1 km uzunluğunda yeni bir iskele sisteminin inşasını içerdiğine dikkat çekildi.

 

Söz konusu tesisin yaratacağı çevresel zararlara ilişkin kaygılara yet verilen raporda  Tasarlanan iskelenin inşa edilmesi durumunda  kıyı plaj kullanımı zedeleneceği ve bölgedeki rekreasyon alanlarınında olumsuz yönde etkileneceği belirtildi.

 

Planlanan tesisin kapsamı ve kapasitesini de inceleyen Çevre Kurulu yapılmak istenilen iskelenin kıyıda yaklaşık 66 metre eninde, deniz içinde yaklaşık 961 metre uzunluğunda ve 64.171 m2 büyüklüğünde bir yapı olacağını belirterek, böyle bir iskelenin yapımının 3621 Sayılı Kıyı Kanunu’na göre de aykırılıklar içerdiği vurgulandı.

 

Antalya’nın nüfus projeksiyonu açısından da konuyu değerlendiren Çevre Kurulu, Antalya Kent Merkezi nüfusunun 2070 yılına kadar 2019 yılı nüfusunun 2,7 – 4,5 katı artmasının söz konusu olduğuna dikkat çekti. Kurul, plaj alanlarının sabit kalacağı kabul edildiğinde bile her geçen yıl rekreasyon alanlarının artan oranda yetersiz kalması ile karşı karşıya kalınacağına işaret etti.

 

 

Raporda ayrıca Sarısu mevkiinde yapılması planlanan iskele sisteminden tamamen vazgeçilerek Sarısu Plajı’nın gelecek nesillere de hizmet vermesinin sağlanması gerektiği vurgulandı.