Rusya Çocuk Hakları Komiseri Anna Kuznetsova, Olağanüstü Haller Bakanlığı Kriz Yönetimi Ulusal Merkezi'nde gerçekleştirilen “reşit olmayanlar arasında intiharı önleme” telekonferans toplantısında ülkede görülen intihar vakalarına ilişkin açıklamada bulundu. 2016 yılında intihar vakalarında artık görüldüğünü belirten Kuznetsova, “Rusya’daki intihar sayısı 2011 yılından 2015 yılına kadar her yıl yüzde 10 oranında sürekli düşüyordu. Ama, bu rakam 2016 yılında yüzde 57 artış gösterdi. Dramatik bir şekilde beş yıl öncesindeki duruma geriledik. Bunun temel nedenlerinden biri sosyal ağlarda ‘ölüm gruplarının’ yayılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Çocuk ombudsmanı Kuznetsova, okulların yarısında intihar vakalarının engellenmesine yardımcı olacak psikologların bulunmadığını kaydederek, sorunun çözümü için metodolojik kitaplar ve psikologlar gibi personelin yetersiz sayıda olduğunu bildirdi. Kuznetsova, profesyonel yardımın arttırılması gerektiğini vurguladı.

Son zamanlarda sosyal ağlarda “ölüm grupları” adı verilen sanal oyun aktif bir şekilde yayılıyor. Bu grupların, reşit olmayanlar arasında çok sayıda intihara nedeni olduğu ifade ediliyor. Oyunlara katılan çocuklara, bir dizi görev veren grupların son görev olarak intihar etmesini istediği ifade ediliyor.