Belediye İktisadi Teşebbüsleri nedir? sorusunun yanıtını bu haberimizde derledik. Belediye İktisadi Teşebbüsleri, taşeron işçilere tanınan kadroya geçme konusunda önemli bir yere sahip olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Julide Sarıeroğlu'nun yapmış olduğu açıklamada, taşeron işçilerin Belediye İktisadi Teşebbüsleri'nde görevlendirilecek olması, birçok işçi tarafından merakla sorgulanmaya başlandı.  İşte, araştırılan konu hakkında detaylı bilgiler...

Belediye taşeron kadro iktisadi teşekkülleri nasıl olacak sorusunun cevabı araştırılıyor. İktisadi teşekkül nedir? Dün Başbakan Binali Yıldırım, bugün AK Parti grup toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklama yapacağını duyurmuştu. Başbakan Yıldırım’ın söylediği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan konuya son noktayı koydu. Jülide Sarıeroğlu yaptığı açıklamada belediyede çalışan taşeron işçilerin de kadroya geçeceğini duyurdu. Twitter'da açıklama yapan Sarıeroğlu, "Belediye ve İl Özel İdarelerinde, taşeron olarak çalışan kardeşlerimiz için de yeni bir düzenleme yaptık, bu kardeşlerimiz, il özel idarelerin ve belediyelerin iktisadi teşekküllerinde işçi olarak istihdam edilecekler" ifadelerini kullandı. Belediye İktisadi Teşebbüsleri, belediyelerin hizmet alanlardında kurmuş olduğu şirketleri tanımlamaktadır. Bu kanuna göre Belediyeler, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 70.maddesi çerçevesinde; Büyükşehir Belediyeleri ise 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 26.maddesine göre ve ilgili maddelerde belirtilen şartlar muhaceresinde şirket kurabilirler. Belediye iktisadi teşekkülleri nedir kadro nasıl olacak sorularının cevabına haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz.

BELEDİYE TAŞERON İŞÇİLER KADROYA MI GEÇİYOR?

Jülide Sarıeroğlu yaptığı açıklamada belediyede çalışan taşeron işçilerin de kadroya geçeceğini duyurdu. Twitter'da açıklama yapan Sarıeroğlu, "Belediye ve İl Özel İdarelerinde, taşeron olarak çalışan kardeşlerimiz için de yeni bir düzenleme yaptık, bu kardeşlerimiz, il özel idarelerin ve belediyelerin iktisadi teşekküllerinde işçi olarak istihdam edilecekler" ifadelerini kullandı.

BELEDİYE İŞÇİLERİ NE ZAMAN KADROYA GEÇECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Taşeron düzenlemesi ile ilgili bir toplantı yapıp detayları açıklayacağız. Meclis'e en kısa sürede gelecek. Bütçe görüşmelerinden sonra genel kurulda görüşülecek. 3 ay içerisinde geçişler tamamlanacak" dedi.

TAŞERONA KADRODA 12 MADDE TAHMİNİ;

1- TAŞERON KADRO KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR?

720 bin kişi

2- TAŞERON İŞÇİLER NASIL İSTİHDAM EDİLECEK, MEMUR OLACAKLAR MI?

"Özel sözleşmeli personel" pozisyonunda istihdam edilecek.

3- TAŞERON KADRO SÖZLEŞMESİ KAÇ YILLIK YAPILACAK?

3'er yıllık sözleşme yapılacak.

4- TAŞERON KADRO İÇİN SINAV YAPILACAK MI?

Kamuya geçişte sınav yapılacak.

5- TAŞERON KADRO ŞARTLARI NELER?

Devlet memurluğuna atanmak için gereken şartları taşıyacak.

6- TAŞERON KADRO YAŞ SINIRI VAR MI?

Emekli aylığı almaya hak kazanmış taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.

7- TAŞERON KADRO İŞE GİRME TARİHİ ŞARTI 1 KASIM 2016

1 Kasım 2016'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek. 1 Kasım'dan sonra işe giren taşeron işçiler kadrodan yararlanamayacak.

8- TAŞERON MAAŞLARI 2018 DEĞİŞECEK Mİ?

Mevcut ücreti üzerinden maaş alacak.

9- TAŞERON İŞÇİNİN POZİSYONUNDA DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

Aynı işi yapmaya devam edecek.

10- TAŞERON KADRO KİMLERİ KAPSIYOR?

Kamuda tam zamanlı çalışanlar düzenlemeden yararlanacak.

11- MALİ HAKLARIN NASIL BELİRLENECEK?

Toplu sözleşmeyle belirlenecek.

12- TAŞERON PRİM HESABI NASIL YAPILACAK?

Kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamında değerlendirilecek.

BELEDİYE İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ NEDİR?

Belediye İktisadi Teşebbüsleri, belediyelerin hizmet alanlardında kurmuş olduğu şirketleri tanımlamaktadır. Bu kanuna göre Belediyeler, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 70.maddesi çerçevesinde; Büyükşehir Belediyeleri ise 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun 26.maddesine göre ve ilgili maddelerde belirtilen şartlar muhaceresinde şirket kurabilirler.

Belediye iktisadi teşekkülleri yani belediye şirketlerinin Türk Ticaret Kanunu'na tabi kuruluşlarına yani kısaca BİT'lere özel hukuk hükümleri uygulanmakta olup, bu şirketler faaliyetlerini de Türk Ticaret Kanunu'na tabi olarak yerine getirmektedirler. BİT'ler "özel hukuk tüzel kişileri" olup, bağımsız bütçeleri bulunmaktadır.

Belediye şirketleri, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olduklarından kendilerine özel hukuk hükümleri uygulanacak ve aynı anonim şirketler gibi iflasa tabi olacaklardır.

 

Kaynak:star.com