ADANA-Serhat Çağdaş

Adana'da heykeltıraş Ekin Erman'ın çocukların hayal gücünü geliştirmek için Hacı Sabancı Kültür Merkezinde düzenlediği "Yaratıcı Çamur Çalışması" adlı etkinlikle 3-14 yaş arası yaklaşık 300 öğrenci 750 kilogram çamurla hayallerini gerçekleştirdi.

Aralarında, hayatlarında ilk kez böyle bir etkinliğe katılma imkanı bulanların da olduğu çocuklar, minik elleriyle hayal güçlerini çamur yoğurarak geliştirmeyi öğrendi.

Erman, düzenledikleri organizasyon sayesinde çocukların güzel işler çıkardığını anlattı.

 

Çeşitli okullardan yaklaşık 300 öğrencinin çamur yoğurarak bir şeyler yapmaya çalıştığını ifade eden Erman, şöyle konuştu:

"Atölye çalışması özellikle çocukların tamamen özgür kalmaları üzerine kurulu. Öğretmenlerini ve velileri çocuklardan uzaklaştırıp çalışmamıza öyle başlıyoruz. Onları tam anlamıyla özgür bırakmaya çalışıyorum. Sadece istedikleri kadar çamur verip istedikleri her şeyi yapmaları için onlara bir kapı açıyorum. Belki de hayatlarındaki en özel ve sade anlardan biri oluyor. Onu da zaten yapılan çalışmalarla görüyoruz. Eserlerin hiçbiri birbirine benzemiyor benzese bile muhakkak diğerinden ayırt edilecek kıvrımlar oluyor."

Erman, ailelere, çocuklarını bulabildikleri kadar doğal ve şekil değiştirebilen malzemelerle uğraştırmaları tavsiyesinde bulunarak, "İleride çocukları sanatçı olmasa bile önüne gelen bir işi algılayabilen, çeşitlendirebilen, boyutlandırabilen bireyler olduğunu görecekler. Çocukların sanatçı ruhları dışında kendi içlerinde yaşadıkları psikolojik problemleri de bu çalışmalarla gözlemleyebiliyoruz. Aileleri uyarıyoruz. Yetenekli çocukların izlenmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.