Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için, yurtdışı seçmenlerin oy verme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yurtdışı seçmenlerin ilk oylarını 7 Haziran’da sandıklara atacağını ifade eden Çavuşoğlu, “Türkiye’de 24 Haziran’da yapılacak seçimler için yurtdışı temsilciliklerde oy verme işlemi 7 Haziran’da başlayacak. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın demokratik haklarını sorunsuz kullanabilmeleri için seçmen kütüklerini kontrol etmeleri gerekiyor. 12 Mayıs 2018 tarihine kadar YSK tarafından ilan edilen Yurtdışı Seçmen Kütüğünü kontrol etmelerini ve gerekiyorsa adres beyanında bulunmalarını önemle tavsiye ediyoruz. Zira seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurtdışı olan vatandaşlarımızın yurtdışında oy kullanabilmeleri için Yurtdışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olmaları gerekli” dedi.
12 Mayıs’tan sonraki itirazların geçersiz olacağına dikkat çeken Çavuşoğlu, “Vatandaşlarımızın bir an önce www.ysk.gov.tr adresi üzerinden veya yine YSK tarafından vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuş olan ‘Yurtdışı Seçmen Mobil Uygulaması’ üzerinden sorgulamalarını yapmaları önemli” dedi.
Yurtdışında yaşayan vatandaşların 7 Haziran’dan 19 Haziran’a kadar 60 ülkedeki 123 temsilcilikte, ayrıca 36 gümrük kapısında da 7 Haziran-24 Haziran tarihleri arasında oylarını kullanabileceğini anımsatan Çavuşoğlu, “Burada bir hususu da hatırlatmakta fayda var. İkameti yurtdışında olan vatandaşlarımız seçim süreci içerisinde Türkiye’de bulunuyorlarsa yurtdışına çıkış yapmaksızın 7 - 24 Haziran tarihleri arasında ilan edilen 36 gümrük kapısında oylarını kullanabilecekler. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için geçtiğimiz Anayasa Değişikliği Halkoylamasında yeni bir uygulama devreye girmişti. Buna göre vatandaşlarımız diledikleri temsilciliklerde oylarını kullanabildi. 24 Haziran’da gerçekleşecek seçimlerde de yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız için bu uygulama devam edecek. Yurtdışındaki vatandaşlar, farklı bir konsoloslukta kayıtlı olmalarına rağmen, oy verme gününde kendilerine en yakın buldukları veya istedikleri temsilcilikte oy kullanabilecek. Örneğin, seçmen kaydı Fransa’da bulunan bir vatandaşımız seçim günü Almanya’da ise oradaki herhangi bir temsilcilikte oyunu kullanabilecek” diye belirtti.
Çavuşoğlu kendi görev alanında bulunan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın yurtdışında yaşayan seçmenleri bilgilendireceğine de vurgu yaptı. Çavuşoğlu, “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığımız gerekli hazırlığını hızla tamamladı, yurt dışı vatandaşlarımızın sandığa gitmelerini teşvik etmek amacıyla geniş bir iletişim kampanyası yürütecek. Bu kapsamda seçim web sitesi, afiş, ilan, broşür, film ve infografikler hazırlayarak vatandaşları bilgilendirici çalışmalar yürütecek. Vatandaşlar bu çalışmalara kurumun sosyal medya hesaplarından ve secim.ytb.gov.tr adresinden ulaşabilecek” diye kaydetti.
Yurtdışındaki vatandaşların Türkiye’ye ilişkin söz sahibi olmalarının önemine değinen Çavuşoğlu, seçimlerdeki yüksek katılımın vatandaşların anavatana olan aidiyetlerini ve ilgilerini göstermesi açısından önem arz ettiğini belirtti.
(Yağmur Yıldız /İHA)