Kars’ın Sarıkamış ilçesinde yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Ördek Gölü’nün yüzeyinin büyük bölümü buz tuttu. Sarıçam ormanları arasında kalan ve yaban hayatına ev sahipliği yapan Ördek Gölü donunca gölün alt tarafında kalan su birikintisinde çok sayıda yaban ördeği sıkıştı. Sıkışan yaban ördekleri ise kameralara yansıdı.
Yaban ördeklerinin mekanı olan Ördek Gölü’nün donmayan küçük bir bölümünde sıkışan ördeklerin, göl tamamen donunca nereye göç edecekleri ise merak ediliyor.

BUZUN KALINLIĞI 25 SANTİMETRE
Sıcaklığın dün gece sıfırın altında 15 dereceye düştüğü Çıldır ilçesinde Türkiye ile Gürcistan sınırı arasında yer alan Aktaş Gölü’nün yüzeyi tamamen buzla kaplandı. Yaklaşık 27 bin metrekare alana sahip Aktaş Gölü’nün yüzeyini kaplayan buzun kalınlığı 25 santimetreyi buldu.
Kenarbel köyü yakınlarında bulunan Aktaş Gölü’nün donması sonrası köy sakinleri, gölün yüzeyinde oluşan buz tabakalarını baltalarla kırarak hayvanlarının su ihtiyaçlarını gidermeye çalıştı. Hayvanlarını sulamak için buzu kırdığını söyleyen Turan Mert, "Aktaş Gölü tamamen dondu. Bugün gölün donmasının dördüncü günü ve buzları kırarak hayvanlarımızın su ihtiyacını gideriyoruz. Yaklaşık olarak Nisan ayının sonuna kadar göl donmuş halde olacak ve Mayıs ayı itibariyle de çözülmeye başlar" dedi.

MOTOR FÖN MAKİNESİYLE ISITILDI
Ardahan’da soğuk hava hayatı olumsuz etkiliyor. Kentte bugün hava sıcaklığı eksi 15 derece ölçülürken, Göle ilçesi ise eksi 21´i gördü. Göle ilçesinde dondurucu soğuktan dolayı buz tutan çok sayıda araç çalışmadı. Vatandaşlar başka araçların aküsünden takviye yaparak araçlarını çalıştırmaya çalıştı. Bazı vatandaşlar ise takviye yaparak çalıştıramadıkları araçlarını saç kurutma makinası sıcak su dökerek çalıştırabildi.
Soğuk hava nedeniyle aracı çalışmayan Ufuk Işık, "Havada güneş var ama araçlar tamamen donmuş. Ve takviye yapılarak, fön makinası ve sıcak suyla araçlarını ısıtmaya ve çalıştırmaya çalışıyorlar. Hava sıcaklığı gece eksi 20 dereceye kadar düşüyor. Özellikle Göle ilçemiz de hava sıcaklığı daha da düşük. Ardahan tamamen üşüyor, evlere giden sular donuyor ve güneşin üşüdüğü kent Ardahan.’’ şeklinde konuştu. Ve aracımızı çalıştıramadık. İşe de gidemedik. Burası Ardahan, güneşin üşüdüğü yer. Güneş bile çıkmıyor artık" dedi.
İHA)