Fatih Belediye Başkanı Hasan Suver, Yeditepe Bienali'nin modern sanat anlayışına yeni bir boyut kattığını düşündüklerini belirterek, "Hem modern sanatlar hem klasik sanatların aslında problemleri tektir, yaşadıkları zamana kendilerini anlatabilmek... Bunu kim en iyi şekilde yapabiliyorsa o başarmış olur. Dolayısıyla birbirinden etkilenebilirler. Gelenekli sanatlarla, modern sanatlar kendilerini ifade tarzında birbirlerini etkileyebilir ve daha fazla gelişebilirler bu anlamda. Böyle bir sonuç da çıkarılabilir bu bienalde." dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliğiyle, Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortaklığında "Ehl-i Hiref" temasıyla bu yıl ilki gerçekleştirilen "Yeditepe Bienali" bugün sona eriyor.

Fatih Belediye Başkanı Suver, geleneksel sanatların nadide örneklerini sanatseverlerle buluşturan bienale ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de şimdiye kadar yapılmamış bir iş gerçekleştirildiğini söyledi.

Medeniyet sanat anlayışını bugüne taşımayı amaçladıklarını aktaran Suver, "Osmanlı medeniyeti, asırlarca bu sanatı geliştire geliştire günümüze kadar getirmiştir ama ne yazık ki son zamanlarda unutulmaya terk edildi bu sanat. Bunu yeniden canlandırmak, yeniden hayata kazandırmak için bir bienal tertiplendi ve bu bienal Fatih'te yaklaşık 30 mekanda 600 ustanın 3 bin eserini sanatseverlerle buluşturdu." diye konuştu.

"Gelenekli sanatlar yeniden ilgi alanı oluşturdu"

 

Suver, Yeditepe Bienali kapsamında uygulamalı etkinlikler de yaptıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bizi biz yapan, bizi anlatan bu değerleri yeniden insanımızın zevkine, anlayışına sunma fırsatı oldu. Bunun varlığından habersiz olan modern sanat anlayışına sahip pek çok kişi de bu eserlerle yüz yüze geldi, onların üzerinde düşünme fırsatı yakaladı. Umuyoruz ki bu çalışma hem gelenekli sanatlarımıza olan ilginin, dikkatin yeniden tazelenmesine hem de modern sanatın bu sanat anlayışından ilham alarak kendini geliştirmesine katkı sunacaktır. Tabii bu kadarıyla da olmuyor, bienalle yeniden bir ilgi alanı oluşturan gelenekli sanatlar da kendini geliştirme bakımından bir heyecan, bir motivasyon kazanmış oluyor."

Bienal vesilesiyle Tarihi Yarımada'yı yeniden farklı bir gözle görme fırsatı yakaladıklarını ifade eden Suver, "Tarihi Yarımada Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerinin başkenti olmuş, taşı, toprağı kültür ve sanatla yoğurulmuş bir mekandır. Neredeyse her santimetre karesinde bu zenginliği görürsünüz, hissedersiniz, yaşarsınız." dedi.

Bienal destekçilerine teşekkür eden Suver, Anadolu Ajansı'nın Yeditepe Bienali'ni farklı dillerde dünyaya duyurması açısından çok büyük etki oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı