Mutfaklarımızın olmazsa olmazları sebzeler ve meyveler. Ancak bizim yemek yaparken sebze ya da meyve olarak sınıflandırdığımız bazı yiyecekleri bilim insanları o kategoriye koymuyor. Botanik uzmanlarının bakış açısından, çiçekli bir bitkinin yumurtalığından üreyen her şey meyve sayılıyor. Bitkilerin diğer tüm parçaları ise sebze kategorisine giriyor.

Peki yaygın olarak sebze zannedilen meyveler ve meyve zannedilen sebzeler hangileri? İşte ilk akla gelen birkaç tanesi…

 

En yaygın olarak karıştırılanların başında domates geliyor. İçinde çekirdekleri olduğu için domates teknik anlamda meyve sayılıyor. Ancak ticaret söz konusu olduğunda domatesler sebze kategorisinde yer alıyor. Hatta ABD’de 1800’lü yıllarda yüksek mahkemede görülen bir davayla domates kanunen sebze ilan edilmiş.

Türkiye’de ışkın ya da dağ muzu diye de bilinen ravent, lezzeti nedeniyle meyve kategorisinde yer alıyor ve çok sayıda tatlının malzemesi olarak kullanılıyor. 1947’de görülen bir başka davada da mahkeme raventi meyve ilan etmiş.

Ancak ravent aslında çok yıllık bir sebze çünkü sadece sapları yeniyor. Kökleri ve yaprakları ise böbreklerde zehir etkisi yapan oksalik asit maddesini taşıdığı için yenmesi doğru değil.

Üzümün meyve olduğundan kimsenin şüphesi yok. İçinde çekirdeği var ve tatlı çünkü.

Ancak asmanın yaprakları sebze kategorisine giriyor. Örneğin sarma bir sebze yemeği…

Avokado tatlı olmadığı ve tuzlu tariflerde kullanıldığı için genelde sebze zannediliyor ancak aslında meyve.

Hatta avokado tek çekirdekli meyveler kategorisinde yer alıyor.

Taze fasulye denince hiçbirimizin aklına meyve gelmiyor değil mi? Fasulye nedir diye düşününce hepimiz otomatikman sebze cevabını veriyoruz.

 

 

Ancak içinde taneleri yani tohumları olduğu için taze fasulye meyve kategorisinde yer alıyor.

Birçok tahıl, bitkinin tohumu ya da çiçeği olduğu için meyveler arasında sayılıyor. Ancak mısırın durumu biraz farklı.

  • Mısır nasıl yediğinize bağlı olarak hem sebze hem de meyve sayılabiliyor. Koçanın üzerindeyken yenen mısır sebze, tanelenmiş halde yenen mısır ise meyve.