Muş'un Hasköy ilçesinde hayvan bakarak ve ev temizliği yaparak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavında Türkiye birincileri arasında yer almayı başaran Zeynep Dinçer ve Sibel Balkaya, ilçenin gurur kaynağı oldular.

ANNE BABAYA TEŞEKKÜR

Hasköy ilçesine bağlı Gökyazı Ortaokulunda eğitim gören Zeynep Dinçer ve Sibel Balkaya, TEOG sınavında Türkiye birincililiği elde ettiler. Tek göz odada 10 kişilik ailesiyle yaşayan Zeynep Dinçer ve ev işi yapıp, hayvanlara bakan Sibel Balkaya'nın ortak hedefi, ileride doktor olmak. Aileleri ziyaret eden okul yönetimi, başarılı ve ahlaklı öğrenci yetiştirdikleri için anne ve babalara teşekkür ettiler.

"GURUR DUYDUK"

Öğrencilerin başarısının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Okul Müdürü Volkan Yazıcı, "Hem il bazında hem ilçe bazında gerçekten gurur duyduk öğrencilerimizle. Bu, öğrencilerimizin aslında kendilerinin çaba ve gayretleriyle olan bir başarıdır. Kırsal kesimde öğrencilerimiz daha zor şartlarda eğitim görmektedir. Bunların yanında hem evde ailelerine yardım etmeleri, kırsal kesimde bilindiği üzere hayvanlara bakma konusunda ailelerine yardım etmeleriyle birlikte üstün başarı sağlamaları gerçekten bizi çok mutlu etti ve gurur duyduk öğrencilerimizle" dedi.

"AĞABEYLERİMİ ABLALARIMI ÖRNEK ALDIM"

10 çocuğunun olduğunu ifade eden Türkiye birincisi Zeynep Dinçer'in babası Halep Dinçer ise, "Zeynep benim küçük kızımdır. Diğer çocuklarımda eğitimlerine devam ediyor. 4 öğrencim var" dedi.

10 kardeş olduklarını ifade eden TEOG birincisi Zeynep Dinçer de, zorluklar altında çalıştığını kaydederek, ev işi ve hayvancılıkla da uğraştığını söyledi. Hedefine odaklanarak hiçbir işin kendisine engel olmadığını belirten Dinçer, "Benim tek bir hedefim vardı ve ona ulaşmak için elimden gelen her şeyi yaptım. Ağabeylerimi, ablalarımı örnek aldım onlardan da okuyan var ve rahat bir hayat yaşamak için çok çalıştım ve bunun sonucunu da aldım. Çok mutluyum. Öğretmenlerime de, müdürüme de çok teşekkür ederim, bana destek oldukları için" ifadelerini kullandı.

"HEDEFİM DOKTOR OLMAK"

Hedefinin ileride doktor olmak olduğunu ifade eden Dinçer, "İyi bir doktor olmak isterim. Hem bütün insanlığa hizmet etmek, aileme, tanıdıklarıma, bütün dostlarıma hizmet etmek için ve iyi bir hayat sürmek için doktor olmak benim hayalim. Evimiz tek göz oda, burada 10 kişi yaşıyoruz. Ben hedefimi göz önüne aldım; vatanıma, milletime hayırlı biri olmak için çalıştım" diye konuştu.

7 çocuğu olduğunu ve bunların ikisinin Muş'ta, dördünün de köyde eğitimlerine devam ettiğini kaydeden bir diğer Türkiye TEOG birincisi Sibel Balkaya'nın babası Nimet Balkaya ise, "Kızım 120 soruyu net olarak yapmıştır. Bundan gurur duyuyoruz. Köyde yaşadığımız için kızım annesine ve bize yardım ediyor. Çocuğun başarısı da gece saat 01.00, 02.00'lere kadar çalışıyordu" dedi.

Sibel Balkaya'nın annesi Nevide Balkaya da, kızının her sene böyle başarılı olduğunu ifade ederek, "Ben, kızımla gurur duyuyorum. Ev işlerinde bana yardım ediyor. Zaten bir tek okulda değil evde de yardım ediyor. Her işime koşturuyor. Her dalda da böyle başarılıdır" ifadelerini kullandı.

"HİÇBİR ŞEY BAŞARIYA ENGEL DEĞİLDİR"

TEOG sınavını kazanmak için 8 yıldan bu yana çalıştığını hatırlatan Türkiye TEOG birincisi Sibel Balkaya ise, "Bunu başarmak için çok çalıştım. Bunun yanı sıra aileme yardım ettim, kardeşlerime baktım. Yeri geldi annemler burada olmadığında bütün ev işleri bana kaldı, onları da yaptım. Bu işleri yaptığımda geri kalmadım. Gerçekten insan her yerde her an her şeyi yapabiliyor. Bu yüzden ev işlerini yaptığımda ders de çalıştım. Zamanı geldi yemekte yaptım, zamanı geldi her şeyi yaptım. Bu yüzden bunlar benim çalışmama engel değildi. Ben bu başarıyı birazda ağabeyim ve ablama bağlıyorum. Onlarda böyle başarılı insanlardı, onları örnek aldım. Bunun yanı sıra küçük kardeşlerimde var, onlarda başarılı. Onlara hep tavsiyelerde bulunuyoruz, siz de okuyun, siz de başarın diye. Hiçbir şey başarıya engel değildir. Bu yüzden çok muyluyum. Hedefim doktor olmak. İnşallah, Allah'ın izni ile doktor olacağım. Bu başarıdan dolayı aileme ve öğretmenlerime teşekkür ediyorum. Öğretmenlerim olmasaydı ben bu dersleri alamazdım ve bu işleri başaramazdım. Bu yüzden onlara da çok teşekkür ederim. Herkese çok teşekkür ederim, verdikleri emekten dolayı" diye konuştu.

İlçe genelindeki TEOG başarısı ile ilgili açıklamalarda bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürü Necdet Bozyel de, 2016-2017 eğitim öğretim yılının 2. TEOG sınavına giren öğrencilerinden 6'sının bütün sorulara doğru cevap vererek Türkiye birinciliğini hak ettiklerini söyledi. Dikkat çekici bir durumun 6 Türkiye birincisi öğrenciden 4'nün kız olduğunu vurgulayan Bozyel, "Kız öğrencilerimizin özellikle birçok proje sonucunda eğitim öğretime kazandırılması, zor şartlarda gelip okumalarına yardımcı olmamız, okumalarını devam ettirmelerimiz sayesinde ve ilgili arkadaşlarımız ciddi bir katkıda bulunmuşlardır. Bu katkı neticesinde çoğu zaman çobanlık yapan, evde annesine özellikle yardımcı olan kız çocuklarımızın müthiş bir başarı sağladıkları görülmüştür. Özellikle Gökyazı köyümüzden 2 kız öğrencimizin Türkiye birinciliğini yakalaması, aynı şekilde Aşağı Üçdam köyünde bir Türkiye birinciliğimiz var, Alparslan Ortaokulumuzda bir öğrencimiz var, Kadir Rezzan Has Kız YBO'da bir öğrencimiz var. Toplamda 6 öğrencimiz bütün soruları doğru yaparak Türkiye birinciliğini elde etmişlerdir" şeklinde konuştu.

 

KAYNAK : HABERLER.COM