RTÜK'ün bugün gerçekleştirilen  Üst Kurul toplantısında toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve  ailenin korunması ilkesine aykırılık teşkil eden yayınlar masaya yatırıldı.

 

Flash TV'de yayınlanan "Hayata Dair" isimli programı bir ay süresince  titizlikle takip eden RTÜK, özellikle son günlerdeki yayınlarda programın  formatında evlilik programına doğru değişiklik yapıldığını, programa eş arayan  kişilerin de katıldığını tespit etti.

Üst Kurul, söz konusu yayının "Toplumun milli ve manevi değerlerine,  genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz." hükmüne aykırılık  teşkil ettiğini saptayarak, kanala Reklam gelirinin yüzde 3'ü oranında  ağırlaştırılmış idari para cezası verdi.

"Hadi İnşallah"a para cezası

RTÜK, fox tv'de yayınlanan "Hadi İnşallah" isimli filmde ise çocuk ve  gençleri olumsuz etkileyecek diyaloglara yer verildiğini tespit etti. Kurul, söz  konusu yayının "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin  fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan  programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol  kullanılsa dahi yayınlanamaz." hükmüne aykırılık teşkil ettiğini değerlendirerek,  kanala idari para cezası uyguladı.

 

Üst Kurul ayrıca Fox TV'de yayınlanan "Kayıtdışı" isimli dizinin  tanıtımında da Renault marka otomobillerin ürün yerleştirmesine yer verildiğini  saptayarak, yayının "Sinema ve televizyon için yapılmış filmler, diziler ile spor  ve genel eğlence programları haricinde, yayınlarda ürün yerleştirmeye yönelik  uygulamalara yer verilemez…" hükmüne aykırılık teşkil ettiğini değerlendirdi.  Kanala, bu kapsamda uyarı cezası verildi.

Halk TV'ye "gizli reklam" cezası

Halk TV'de yayınlanan "Canda sağlık" isimli programda "Gold Termal"  isimli ürünün gizli reklamının yapıldığını saptayan RTÜK, söz konusu yayının  "Gizli ticari iletişime izin verilemez." hükmüne aykırılık teşkil ettiği  gerekçesiyle kanala idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.

Cinsel içerikli ürün reklamları yayınlandığı belirlenen Müzik Türk'e  ise söz konusu yayınların "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma  amacıyla kişilerin tanıştırıldığı ve/veya buluşturulduğu türden programlara,  takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dahil olmak üzere  herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına,  pazarlanmasına ve/veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve  hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez..." hükmüne aykırılık teşkil ettiği  değerlendirildi. Kanala, bu programdan dolayı 10 gün yayın durdurma cezası  verildi.

RTÜK, özellikle 690 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile  getirilen düzenlemeler kapsamında, evlilik programlarını yayınlayan ya da film,  dizi, reklam gibi yayınlarda toplumun milli ve manevi değerlerine aykırı yayınlar  yapan, bitkisel gıda takviyesi, cinsel ürün arkadaşlık hattı, çekiliş gibi  yayınlara devam eden kanallara yayın lisansı iptaline kadar varan üst sınırdan  ağırlaştırılmış idari para cezaları ve program durdurma cezaları veriyor.