Çukurova Üniversitesi Almanca Bölümü öğrencileri Melike Yiğit, Funda Kara, Ümmügülsüm Karadağ, Gizem Arslan ve Yeliz Termanoğlu, başlattıkları “1 İnsan 1 Kitap” projesi kapsamında kentteki akıllı durakları kütüphanelendirmeye koyuldu.
Kitap bağışı için sosyal medyada #1insan1kitap etiketiyle duyurular yapan öğrenciler, bazı kitabevleri ile Adana Büyükşehir Belediyesi’nden de sponsorluk desteği aldı. Hemen çalışmalara başlayan gençler, Seyhan ilçesinde Gençlik Meydanı’nın da yer aldığı Bülent Angın Bulvarı’nın her iki tarafında bulunan akıllı duraklar ile Atatürk Caddesi’ndeki bir durağa kütüphane kurdu.
Adana’da böyle bir uygulamayla ilk kez karşılaşan vatandaşlar, otobüs beklerken edindikleri farklı türlerdeki kitaplarla keyifli vakit geçirdiklerini, kendilerinin de bu kütüphanelere bağışta bulunacaklarını kaydetti.

YA KİTAPLAR ÇALINIRSA ?
Proje sahibi grup adına konuşan Melike Yiğit, üniversitede aldıkları ’Topluma Hizmet’ dersi sayesinde bu fikrin ortaya çıktığını söyledi. Uygulamanın dünyadaki bazı ülkelerde sürdürüldüğüne değinen Yiğit, “Okumayı geliştirmeye yönelik hazırladığımız projeye insanların dikkatini çabuk çekti. Durakları uzaktan gözlemlediğimizde insanların ilgi gösterdiğini, kitaplığı karıştırdığını ve otobüs beklerken okuduğunu gördük” şeklinde konuştu.
Kitapların çalınma ihtimalini de değerlendiren Melike Yiğit, “Çalınma amacına göre değerlendirmek gerekiyor bu durumu. İnsanların kitapları okumak için alıp bitirdikten sonra da geri getirmelerini temenni ediyoruz” diye konuştu.

"YENİ KİTAPLAR GELİRSE DEVAMLILIK SAĞLANIR"
Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Fatih Karayandı ise Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün de katkılarıyla öğrencilerin projesine BELDETAŞ A.Ş. olarak destek verdiklerini kaydederek, “Kentte klimalı 10 tane akıllı durağımız var. Kütüphane bulunan akıllı durak sayımız ise 3. Bu rakamın artmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızdan kitap bağışı yapmalarını istiyoruz. Proje bu bağışlar sayesinde ayakta kalacak çünkü mutlaka kitaplarımızın bir kısmı eksilecek ve bunların yenisi gelirse bir devamlılık sağlanacak” ifadelerini kullandı.
(İHA)