Oğlu Kerem'e 2 yaşında konulan teşhis ile otizmle tanışan anne Sultan Tokalı, çocuğunu sosyal hayata dahil edebilmek için verdiği mücadele sayesinde emeklerinin sonucunu almaya başladı.

İki çocuk annesi coğrafya öğretmeni 33 yaşındaki Sultan Tokalı, hareketli ve ışıklı cisimlerle ilgilenmeye başlayan oğlu Kerem'in bu durumunun tek başına büyümekten kaynaklandığını düşündüklerini, bu nedenle önce kreşe gönderdiklerini anlattı.

Kreş öğretmeninin, oğlunda otizm belirtileri olabileceğini söylemesi üzerine doktora gittiklerini aktaran Tokalı, doktorun, özel eğitime başlamalarını önerdiğini dile getirdi.

İyi eğitimcilerle karşılaşmalarını büyük bir şans olarak nitelendiren Tokalı, "Konya'da eğitimini aldı, sonrasında Otizm Vakfını duyduktan sonra tayin isteyerek Ankara'ya geldik. Vakıfta başladığından bu yana çok yol katettik, bir yılı geçti eğitimleri. Erken Yön Davranışsal Eğitim Programı'nı çok kısa sürede halletti. Temeli olduğundan ve biz de buradaki eğitime destek verdiğimiz için daha fazla ilerleme kaydetti." dedi.

 

"Beni nasıl şaşırtacak diye düşünüyorum"

"Kerem aklıma hiç gelmeyecek şeyler yapıyor." sözüyle oğlu için verdiği mücadelenin haklı gururunu yaşayan anne Tokalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"O zamanlar hiçbir şekilde göremeyeceğimi düşündüğüm, bisiklet sürme, renkleri, sayıları öğrenme ve bunları hayata uygulama gibi şeyler yapabiliyor. Küçük kaslarını geliştirmeyi öğrendi. Asla makas tutamazdı, burada artık gördüğü şekli çıkarmaya başladı. Resim yapabiliyor, sınırlı boyamayı biliyor. Bunları artık aştı. Dörtlü ya da beşli örüntü kurmayı aklımdan bile geçiremezdim, bunları yaptığını görüyorum. Her ay değerlendirmelerimiz oluyor, Kerem'in sınırlarını çözemiyorum artık. Bu ay acaba beni nasıl şaşırtacak diye düşünüyorum." 

 

"Çocuğumu hiçbir şekilde saklamadım"

Tokalı, bağımsız bir birey olmasını istedikleri için özel eğitimde ne öğrendiyse evde de bunu pekiştirmeye çalıştıklarını belirterek, ailelere şu önerilerde bulundu:

"Aileler mutlaka eğitim alsınlar. Dışarıda bu durumu kullanan para ve çıkar elde etmeye çalışan insanlar var ki onlara inanmasınlar. Sadece doğru eğitimle çocuklarının ne kadar iyi yerlere geldiğine kendileri bile şaşıracak. Ben çocuğumu hiçbir şekilde saklamadım, saklamasınlar da. Aileler parklara, alışveriş merkezlerine gitsinler."