rone'lar artık pek çok alanda kullanılıyor. Kimi zaman bir olayı görüntülemek, kimi zaman da taşımacılık amacıyla kullanılan drone'lar, üstün özellikleri sayesinde nakledilmesi gereken organları bile zamanında ulaştırabiliyorlar. Drone'lara uygun bir trafik ağı oluşturmak için çalışmalarını sürdüren NASA, 4 yıllık çalışmaların sonucunda amacına ulaştı. Geçtiğimiz günlerde yapılan projenin son testinde, çok sayıda drone aynı anda havalanarak insanlar, araçlar ve diğer drone'lar ile uyumlu olarak hedeflenen noktalara gitmeyi başardılar.

Amerika'nın Nevada eyaletinde bulunan Reno şehrinde yapılan testlerde, birbiri ardına havalanan drone'lar hem hedef noktalarına ulaştılar hem de bu süreçte hayatın olağan akışına uyum sağlayabildiler. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan projenin bir numaralı ismi David Korsmeyer, yapılan bu testi bir etkinlik olarak tanımlayarak böyle bir etkinliğin ilk kez yapıldığını ifade etti. 4 yıl önce projeye başladıklarında bu noktaya geleceklerini hayal bile edemediklerini söyleyen Korsmeyer, bu drone'ların gelecekte sık sık gökyüzünde, yüksek binalar arasında görülebileceğini ifade etti.

Yapılan testlerde bazı drone'ler bir binanın çatısından kalkarak hedeflenen başka bir binanın çatısına inmeyi başardı. İniş sırasında hava durumu verilerini de değerlendiren üstün özelliklere sahip drone'lar, rüzgara karşı başarılı inişler sergilediler. Ayrıca NASA merkezlerinde bulunan GPS sistemlerine bağlanmış olan drone'lar, bu sayede hem yön tayini yapabildiler hem de birbirleriyle çarpışmadılar. 

Amazon ve FedEx gibi şirketlerin drone ile taşımacılık yapmayı düşündükleri daha öncelerden konuşulmuştu. Bu sürecin başlayabilmesi için sağlanması gereken şartlardan belki de en önemli olanı, NASA'nın bu projesiyle birlikte çözülmüş oldu. Her ne kadar Federal Havacılık Kurulu şu an için drone'lara sıcak bakmasa da, drone'ların artık hayatımızın bir parçası olduğunu söylemek yanlış olmaz. 

Federal Havacılık Kurulu'nun drone'lara neden sıcak bakmadığı konusuna gelecek olursak, yetkililer bu konuda pek çok meraklı insanın kendi drone'larını yapmaya çalışacağını, ortaya çıkan çok sayıda drone'un da bir kaosa neden olabileceğini düşünüyorlar. Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda drone sektörünün insanlara aktarılırken, bunun güvenli bir şekilde yapılmasının gerektiği belirtildi.