Olayların merkezinde Kenyalı sporcu Schieis Chepkosgei var. Chepkosgei, bir hastanede hemşire olarak kendini kamufle ederken gözaltına alındı. Kendini Eldoret'te bulunan bir hastaneye kaydettiren sporcu, acil serviste görev yaptı. Hastane personeline yardım etti; fakat personelin bu işte bir gariplik olduğunu fark etmesi uzun sürmedi.
Kendisini Pamela Mulupi isimiyle tanıtan sporcu, hastanede kayıtlı böyle bir çalışanın olmadının anlaşılmasıyla birlikte gözaltına alındı.

Yapılan inceleme sonunda erkek organına sahip olduğu ortaya çıkan Afrikalı atlet, ülkesi adına birçok uluslararası şampiyonluk kazandı. Kenya Atletizm Federasyonu'nun bu durumun farkında olduğu da ortaya çıktı; fakat federasyon konu ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor.

Mahkemede ifade veren Schieis Chepkosgei, "Erkek olarak doğdum; ama turnuvalara kadın olarak kaydoldum" itirafında bulundu. Sporcunun gözaltı sürecinde ise çok ilginç bir olay yaşandı. Schieis Chepkosgei, önce kadınlar koğuşuna gönderildi; fakat burada sadece 1 gün kaldı.

HAPSE GİREMİYOR 

İşin ilginç tarafı Schieis Chepkosgei, suçlu olsa da hapise giremiyor. Çünkü Kenya hakimi ne yapacağından emin değil. Davayı yürüten hakim, ''Bu olay ortaya çıktığında hangi hücreye atacağımızı bilmiyorduk. Erkekler hücresine mi göndereceğiz yoksa kadınlar hücresine mi? Umarım diğer kişiler olayı çözer de doğru yere göndeririz.'' sözlerini kullanıyor.