Akıllı telefon piyasası son 2 ila 3 yıldır, sadece Samsung ve Apple’ın elinde değil. Çin merkezli üreticiler arasından sıyrılıp, küresel arenada büyük başarılar yakalayan Huawei de zirveye ortak bir isim haline geldi. Hatta son 6 aydır, Apple’dan daha çok cihaz satışı yaparak yılların lideri Samsung’u tehdit etmeye başladı. Üstelik Huawei, uzun bir süredir ABD’de resmi olarak cihaz satışı yapamıyor. Operatörler faturalara ek olarak Huawei’den seçenek sunmuyor. 

Hatta ve hatta Huawei’nin üst düzey yetkilileri, ABD’de gözaltına alınıyorlar. Trump’a göre Çin, Huawei’yi kullanarak, kullanıcıların bilgilerini Çin hükümeti ile paylaşıyor. Bu iddialar ve endişler üzerine artan gerilimlerin neden olduğu son hamle ise Google cephesinden geldi. ABD’li teknoloji devi, Çinli Huawei’nin gelecek cihazları için Google Play servisleri ve Android desteğini askıya aldı.

Huawei’nin Android desteğinden yoksun bir şekilde faaliyet gösterme planları, bir süredir gündeme gelmiyordu. ABD’nin uluslararası arenada yarattığı baskıdan dolayı firma, mevcut konumunu korumak için bazı planlar yapıyordu.

 

Diğer taraftan Google hizmetleri dünyanın en büyük akıllı telefon pazarlarından birisi olan Çin’de zaten kullanım dışı. Huawei, Xiaomi, Oppo, OnePlus, Samsung gibi devler; zaten Çin’de Android desteğinden yoksun bir şekilde faaliyet gösteriyor. Çin’de Google’ın yasaklı olmasından dolayı, ülkede satılan Android işletim sistemine sahip cihazlarda, yazılımsal olarak bazı çözümler sunuluyor. Bu çözümler, Google’ın değil üreticilerin kendi çözümlerinden ibaret.