Beynimizin sadece yüzde 10’luk bölümünü kullanıyoruz

Bu sav çok eski zamanlardan beri ileri sürülen bir inanıştır. Gelişen teknolojinin beyni incelemede sınır tanımayan olanaklar geliştirmesine paralel olarak, beynin çalışmayan veya sakin bulunan bir bölgesinin bulunmadığıdır. Son derece meşgul bir organ olan beynin, yüzde yüzlük bölümü teknik olarak sürekli aktif durumdadır.

Fazla şeker tüketimi şeker hastalığına neden olmaz

Diyabet veya halk dilindeki adıyla şeker hastalığı, yüksek oranda genetik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkar. Diyabet ile şekerin doğrudan bir ilişkisi yoktur ve bu nedenle az veya çok şeker tüketimi diyabet hastalığı için herhangi bir etkide bulunmaz.

Balığın yanında yoğurt yemek zehirlenmeye sebep olmaz

Bizim gibi balık tüketiminin yoğun olduğu bir ülkede böylesine bir bilginin hızla yayılmış olması aslında anlaşılır bir durum. Bununla birlikte balıkla yoğurt tüketiminin bir sakıncası yoktur. Balıkta ve yoğurtta bulunan “Histamin” isimli bir protein, her iki gıda da fazlaca bulunması sebebiyle, birlikte yendiğinde vücutta bulunması gerekenden çok daha fazla “histamin” olmasına sebep olur ve bu duruma paralel olarak kızarıklıklar ve kaşıntılar ortaya çıkabilir. Ancak balığın tazeliğini kaybetmesine bağlı olarak daha fazla artan “histamin” miktarı nedeniyle bayat balıkla birlikte yenen yoğurda, vücudun tepkisi de hızlı bir şekilde olur. Bu nedenle olsa gerek, halk arasında yoğurt ile birlikte balık yenmesi zehirlenmeye sebep olduğu inanışının ortaya çıkmasına ve giderek yaygınlaşmasına sebep olmuş.

Su şeffaf ve renksiz değildir


Su çok açık bir mavi tonundadır. Bu nedenle denizlerde yoğun şekilde bulunan su kütleleri, bilindiğinin aksine rengini gökyüzünden almaz. Gökyüzünün suyun görünen mavi renginin artmasını sağlayan etkileri vardır.


Balıkların hafızaları birkaç saniye ile sınırlı değildir

Balıkların sadece birkaç türüyle sınırla bir durumdur. Özellikle Japon balıkları ile ilgili olarak yayılan bir bilgi olan bu zayıf hafıza durumu yanlış bir bilgidir. Japon balıklarının hafızaları birkaç aya kadar uzanabilir.

Fareler peynir sevmez

Ünlü çizgi film karakterleri sayesinde yaygınlaşan bir bilgi olan bu bilgi de yanlış bir bilgidir. Koku alma duyuları oldukça gelişmiş hayvanlar arasında bulunan fareler için, peynir gibi yoğun kokuya sahip besinler, diğer birçok gıdanın yanında tercih edilen bir yiyecek değildir. Fareler kokuda hafif, şekerde bol yiyecekleri veya tahılları daha fazla tercih ederler.

Kutup ayıları beyaz renkli tüylere sahip değildir

Kutup ayıları çok düşük ısılarda hayatta kalabilmeyi sağlayan özel bir vücut yapısına sahiptir ve tüyleri bu konuda en büyük yardımcılarıdır. Bilinenin aksine kutup ayılarının tüyleri şeffaf bir renktedir ve hem renkleriyle hem de vücuttaki konumlarıyla, ayıların vücut ısısının vücuttan ayrılmadan geri dönmesini, bir kırılma yaşanmasını sağlarlar. Yine yaygın olan bir başka inanış olan kutup ayılarının solak oluşu bilgisi de yanlıştır, Kutup ayıları her iki ellerini de kullanabilirler.
 

sonhaber.in