Etiyopya'da elektrik akımına kapılan ve vücudunda ağır derecede yanıklar oluşan 27 yaşındaki Shumye Muhammed, Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı aracılığıyla getirildiği Türkiye'de sağlığına kavuşacağı günü bekliyor.

İnşaat işçisi Shumye Muhammed, mayıs ayında bir inşaatın ikinci katında çalıştığı sırada elektrik akımına kapıldı. Çevredekilerin yardımıyla ülkesindeki bir hastaneye kaldırılan Muhammed'in burada yeterli tedavi olamaması nedeniyle Etiyopya Sağlık Bakanlığı, Türkiye Addis Ababa Büyükelçiliğine başvurdu.

Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayının da devreye girmesiyle Türkiye'ye sevk edilen yaralı, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı.

Hastanenin yanık ünitesinde tedavi gören Muhammed, bir an önce sağlığına kavuşup ülkesine döneceği günü bekliyor.

"Ailesine sağlıklı bir şekilde göndereceğiz"

Türk Kızılayı Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Turunç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sadece Türkiye'deki ihtiyaç sahiplerine değil yakın ve uzak coğrafyalardaki ihtiyaç sahiplerine de yardım elini uzatmayı görev bildiklerini söyledi.

Bugüne kadar 145 ülkeye insani yardımda bulunduklarını belirten Turunç, Etiyopya'nın da bu ülkelerden biri olduğunu dile getirdi.

Türkiye ile dostane ilişkileri bulunan Etiyopya'dan gelen çağrı üzerine hemen harekete geçtiklerini anlatan Turunç, şunları kaydetti:

"Elektrik akımına kapılan ve vücudunda ağır derecede yanıklar bulunan 27 yaşındaki Etiyopya vatandaşı kardeşimizin tedavisinin ülkesinde mümkün olmadığı anlaşılınca yerel makamlar Türkiye Addis Ababa Büyükelçiliğimize başvurmuşlar. Bunun üzerine konu bizimle paylaşıldı. Çok kısa zamanda yaralı kardeşimizin sevkiyle ilgili işlemleri tamamladık ve Ankara'da uzman ekiplerimizin tedavi altına almasına aracılık ettik. İnşallah Etiyopyalı kardeşimizi en kısa zamanda tedavisini tamamlayıp, ailesine sağlıklı bir şekilde göndereceğiz. Bu süreçte tüm ihtiyaçlarını Sağlık Bakanlığımız ve Kızılay olarak birlikte karşılayacağız."

"Tüm gerekli müdahaleler yapılmaya başlandı"

Hastanenin Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Sebat Karamürsel de mayıs ayında elektrik akımına kapılan hastaya ülkesinde ilk müdahale yapıldığını söyledi.

Hastanın kliniğe başvurduğunda sağ kolu ve sağ bacağının ampute olduğunu belirten Karamürsel, "Sol kol, sol bacak ve göğüs ön duvarında üçüncü derece yanık alanları mevcuttu. Hasta yanık ünitemizde yatırıldı ve gereken operasyon planlamaları yapıldıktan sonra en kısa zamanda sağlığına kavuşması için tüm gerekli müdahaleler yapılmaya başlandı." şeklinde konuştu.

Yaralı Shumye Muhammed de olayın ardından ülkesindeki yetkililerin kendisine tedavi için Türkiye'yi tavsiye ettiğini aktardı.

Gerekli girişimlerin ardından Türkiye'ye getirildiğini ve buradaki tedaviden çok memnun kaldığını anlatan Muhammed, iyileşip yeniden ülkesine döneceği günü sabırsızlıkla beklediğini söyledi.