Ünlü girişimci Elon Musk’ın hayatı kolaylaştırmak için her daim bir yenilik içinde olduğunu biliyoruz. Akaryakıt ihtiyacını ortadan kaldırmak için elektrikli otomotiv şirketi Tesla Motors’un; yeniden kullanılabilir roket yapmak için SpaceX’in;araç trafiğini yer altına taşımak için Booring Company’nin; tren yolculuğunu hızlandırmak için Hyperloop’un ve daha pek çok şirketin kuruculuğunu yapan Musk, bu kez binlerce kilometrelik mesafeyi dakikalara indirecek yeni projenin duyurusunu yaptı.

SpaceX çatısı altında kurulan projenin ismi BFR. ‘Earth to Earth’ (Dünya’dan Dünya’ya) mottosuyla yola çıkılan projede Falcon 9 benzeri roketle yolcu taşımacılığı yapılacak. Fakat bu yolculuklar inanılmaz derece kısa olacak.

Yolculuk gemiyle başlıyor ve yolcular deniz üzerine kurulan platformdaki rokete biniyor. Roket fırlatıldıktan sonra ateşleyici ve kapsül ayrılıyor; ateşleyici fırlatıldığı yere dönerken kapsül ise hedefe doğru yol alıyor. Bu esnada yolcular, uzaydan Dünya’nın eşsiz manzarasını seyrediyor.

Saatte maksimum 27 bin kilometre hıza ulaşabilen roket, New York’tan Şangay’a 39 dakika gibi kısa bir sürede götürebiliyor. Normal şartlarda iki şehir arasındaki uçak yolculuğu ortalama 15 saat sürüyor.

BFR ile bazı şehirler arasındaki yolculuk süreleri şu şekilde:

  • Hong Kong’dan Singapur’a – 22 dakika
  • Los Angeles’tan Toronto’ya – 24 dakika
  • Bangkok’tan Dubai’ye – 27 dakika
  • New York’tan Paris’e – 30 dakika
  • Londra’dan Dubai’ye – 29 dakika

Proje dünyanın pek çok noktasına 30 dakikadan kısa bir sürede ulaşım vadediyor ve en fazla sürenin maksimum 1 saat olduğu ifade ediliyor. BFR projesiyle ilgili henüz fiyat ve tarih bilgisi yok. Fakat Elon Musk’ın bu zamana kadar gerçekleştirdiği projelere baktığımızda, yakın zamanda BFR’nin hayata geçeceğini söyleyebiliriz.

 

 

 

Yenişafak