Motorlu Taşıt Sürücü Adayları sınavı (MTSAS), 29 Temmuz 2017 tarihinde yapıldı. Sınavda toplam 50 soru soruldu. 50 soruya cevap veren adaylar en az 35 soruya doğru cevap verdiklerinde 70 puanla sınavı geçebiliyor. Sınavın ardından 12 gün geçti, sonuçlar 10 Ağustos 2017 tarihinde açıklanıyor. Peki saat kaçta? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sınavlara dair sonuçlar genel olarak saat 10:00’da açıklanırken, şu ana kadar açıklanmamasından ötürü sınava girenler beklemeye devam ediyor. Sonuçlar bugün en geç 17:30’a kadar açıklanması bekleniliyor.

Direksiyon sınav tarihleri ne zaman başlıyor?

Milli Eğitim Bakanlığı, sınav sonuçlarını açıkladıktan sonra 70 ve üzeri puan alanlar direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor. Peki sınavlar ne zaman başlıyor?

29 Temmuz 2017 tarihinde sınavı geçenler, direksiyon sınavına 19-20 Ağustos 2017 tarihinde girecekler.

->SONUÇLARIN AÇIKLANACAĞI SİTEYE GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Direksiyon sınavında yapılması gereken kurallar nelerdir?

Sınava bakanlık tarafından belirlenen uzmanlar girerken, uzmanların adaydan araç içinde beklediği hususlar aşağıda yer alıyor:

- Aday sürücü koltuğuna oturmadan önce heyecanını yenmeli ve konstantre içinde olmalıdır.

- Direksiyon sınavına giren aday, kontağı çalıştırmadan önce yapması gerekenler: Koltuk ayarlaması, aynaları ayarlaması, aday manuel vitesli bir arabada sınava girecekse vitesi boşa alması.

- Arabayı çalıştırdıktan sonra adayın yapması gerekenler: Aday kolunu pencere tarafına uzatmamalı, her iki eliyle direksiyona hakim olmalı. Hız sınırlarına göre arabayı kullanmalı (ne çok yavaş, ne çok hızlı). Aday yanındaki hocasıyla ve arkadaki görevlilerle konuşmamalı, soru sorulduğunda gözlerini yoldan ayırmadan cevap vermeli.

- Şerit değiştirmede hızlı hareket etmemeli; ilk önce geçeceği şerite doğru sinyal vermeli ve yan aynalardan o şeriti kontrol etmeli (Görevlilerin en çok dikkat ettiği durum), diğer şerite geçerken direksiyonu hemen çevirmemeli, yavaşça hareket etmeli.

Direksiyon sınavında aday arabanın içinde 30 dakika kalmışsa, sınavı geçmiş demektir. 30 dakikadan önce eğer aday arabadan indirildiyse, sınavı geçersiz olarak görülmektedir.

Bir sonraki sınav ne zaman?

Bir sonraki sınav 7 Ekim 2017 tarihinde yapılacak. Başvurular başladı, en geç başvuru tarihi 15 Eylül 2017.

 

CNN Türk