Eğer vücudunuzu hijyen açısından güvenilir olmayan bir yere, bir kişiye emanet ederseniz, enfeksiyonlara hazırlıklı olmanız gerekir. Kullanılan malzemelerin temizliği ve kalitesi oldukça önemlidir. 

Yapılan araştırmaya göre dövme sanıldığı kadar masum değil. Dövmeden kaynaklanan enfeksiyon şikayetlerinin sayısı azımsanmayacak düzeyde. 

Uzmanlar, hijyenik olmayan ortamlarda ve kalitesiz malzemelerle yapılan dövmelerin kişinin sağlığını tehdit ettiğini söyledi.  

Araştırmacılar, " Hijyenik olmayan uygulamalar ve steril olmayan ekipmanlardan enfeksiyon kapabilirken, aynı zamanda bu enfeksiyonlar kendi içerisinde bakteri oluşturmuş, küflenmiş, kirlenmiş mürekkepten de kaynaklanabilir " açıklamasında bulundu.

Mürekkep

Uzmanlar "Pigmentleri sulandırmak için steril olmayan, renk vermek amacıyla su kullanmak suçtur"  dedi ve mürekkebin güvenilir olup olmadığını önceden bilmenin pek bir yolu olmadığını, mürekkep kabının üzerinde ürünün kalitesi ve temizliğiyle ilgili bir bilgi yazsa bile mürekkebin daha sonra kirlenebileceğini söyledi. 

Araştırmalar, bazı dövme mürekkeplerinin yazıcı tonerinde veya otomobil boyasında kullanılan pigmentleri içerdiğini gösteriyor.
Mürekkeplerin cilde uygulanabilirliği açısından hiçbir onay bulunmuyor. 

Reaksiyonlar

Dövme yaptırdıktan sonra çeşitli reaksiyonlar ortaya çıkabilir.

Uzmanlar, "Eğer enfeksiyon kaptıysanız dövme alanında döküntü ya da kızarıklık hissedebilirsiniz. Dahası yüksek ateş, titreme ve terleme gibi durumlar da yaşabilirsiniz" dedi ve bu tür enfeksiyonların tedavisinin aylarca süreceğini  belirtti. 

Bu kızarıklık alerjik bir reaksiyon geçirdiğiniz anlamına da gelebilir. Mürekkepler kalıcı olduğu için reaksiyon devam edebilir. 

Eğer alerjik bir vücudunuz varsa uzmanlar, dövme yaptırmadan önce mutlaka doktorunuza başvurmanızı öneriyor. 

Bazı sorunlar daha sonra ortaya çıkabilir. Dövme yaptırdıktan sonra skar dokusu gelişebilir. Dövmeleriniz şişmeye ve yanmaya neden olabilir . Bu tür durumlarda hemen doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir. 

Dövmeden kaynaklanan enfeksiyonlardan kaçınmak için ipuçları: 

"Kendin yap"  dövme setlerinden kaçının.  

Bir dövme yaptırmaya karar verirseniz, salonun, malzemenin steril olduğundan ve sanatçının güvenilir olduğundan emin olun.

Dövme yaptırdıktan sonra vücudunuz alerjik bir reaksiyon gösterirse doktorunuzla görüşün. Ayrıca sorunun kaynağını ve nasıl tedavi edileceğini belirlemeye yardımcı olmak için dövme sanatçısından mürekkebin marka ve içeriğine dair bilgi alın.