Dünyaca ünlü Konyaaltı sahili yakınlarında denizde bulunan ve çoğu zaman yerli ve yabancı turistlerin de fark edip ihbar ettiği Osmanlı yapımı topların çıkarılması için, su altı arkeologlarınca özel çalışma gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Antalya Müze Müdürlüğü başkanlığında Selçuk Üniversitesi ile Selçuk Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ekibi, denizde değişik yerlerde bulunan kültür varlıklarının sudan çıkarılması için çalışma yaptı.

Selçuk-1 Bilimsel Araştırma ve İnceleme Gemisi kullanılarak yürütülen ve Anadolu Ajansı ekibince de görüntülenen çalışmalarda, sualtı arkeologlarının dalışlarıyla, ağırlıkları 400 kilogram ila bir tonu aşan, değişik ebatlardaki Osmanlı yapımı 8 top, kaldırma balonlarına bağlanıp su yüzeyine çıkarıldı. 

Çalışmaları yerinde takip eden Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Selçuk Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, deniz altındaki kalıntıların en az üç gemi batığına ait olduğunu düşündüklerini belirtiyor. 

Denizde üzerlerinde oluşan oksit nedeniyle etrafındaki çakıl, kumu da toplayıp bir kalıp haline dönüşen demir toplar, 10 kişilik ekibin çalışmasıyla içi hava doldurulan kaldırma balonlarına bağlayarak sudan çıkartılıyor. 

UNESCO kapsamında da dünyanın değişik ülkelerinden gelen su altı arkeoloji yüksek lisans ve doktora öğrencileri yaz aylarında bu batıklarda çalışma yapıyor.