Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, 6 Eylül tarihinde Dikey Geçiş Sınavı’nın sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar açıklandıktan sonra puanlarına göre dört yıllık üniversite başvurularını yapacak olan önlisans mezunları için gerek ÖSYM gerek eğitim uzmanları birtakım uyarılarda bulundu. Tablo 1 ve Tablo 2 üzerinden başvurular yapılırken, dikkat edilmesi gereken konu başlıkları nelerdir?

Sınav merkezi, başvuruları AİS sayfasında yayınlayacak.

Başvuru sayfasına gitmek için tıklayınız

Dikkat edilmesi gereken iki madde: Tablo 1 ve Tablo 2

Üniversite Eğitim Koordinatörü Nazik Kösegil, başvuru yapacak olan öğrenciler için dikkat edilmesi gereken konuları açıkladı.

Sınav merkezi tablolara üzerinden başvuru yapacak olan öğrencileri uyarıyor

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, DGS başvurularında yayımladığı kılavuzda dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı. Adayların, Tablo 1’de yer alan koşullar ve açıklamalar üzerinden başvuru yapması gerekiyor. Sınav merkezi adaylara, koşullara bakmadan başvuru yapılmaması uyarısında bulundu. Örneğin;

Önlisans mezunu İstanbul Üniversitesi, İktisat (İngilizce) bölümüne başvuracak. Adayın burada dikkat etmesi gerektiği iki bölüm var: Kontenjan ve bakınızlar bölümü. İktisat bölümü için üniversite 9 kontenjan ayırıyor. Bakınız bölümünde ise 3 koşul bulunuyor: 15, 17, 28. Bu koşullar, Tablo 1 koşul açıklamasında bulunuyor.

Koşul 15: Bir yıl süreli zorunlu İngilizce Hazırlık Programı uygulanır. Hazırlık sınıfı, öğretim süresi sütununda gösterilen yıllara dahil değildir. İngilizce yeterlik sınavını başaranlar doğrudan birinci sınıfa alınırlar. Öğrencilere, “Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik” hükümleri uygulanır.

Koşul 17: Bu programın zorunlu hazırlık sınıfında başarısız olan ve ilişiği kesilen öğrenciler kendi yükseköğretim kurumlarında öğretim dili Türkçe olan eşdeğer bir programa kayıt yaptırabilirler. Ayrıca bu öğrenciler, kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumunda eşdeğer program bulunmaması halinde talep etmeleri durumunda Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere kayıt yaptırıldığı yıl itibariyle, öğrencinin üniversiteye giriş puanının, yerleştirileceği programa kayıt yaptırmak için aranan taban puanından düşük olmaması şartıyla öğretim dili Türkçe olan programlardan birine merkezi olarak yerleştirilebilirler.

Koşul 28: Öğretim dili İngilizcedir.

Bu koşulları yerine getirmeyen aday başvursa dahi, kurum tarafından başvurusu geçerli olmayacak.

DGS’ye girenler burs ve yurt başvurularından yaralanabilecek mi?

Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun açıklamasına göre, Dikey Geçiş Sınavı’na girip, devlet üniversitesinde herhangi bir dört yıllık bölümü kazanan öğrenci gerek yurt başvurusunda gerek burs başvurusunda bulunabilecek.

 

 

CNN