Afganistan'da, başkent Kabil'in kuzeydoğusunda, eski adıyla Kafiristan bölgesinde (yeni adıyla Nuristan bölgesinde), Hindikuş dağlarında bulunan Çitral'in üç vadisinde, denizden yaklaşık 3000 metre yükseklikte yaşıyorlar. Denizden 3 bin metre yükseklikte, etrafı karlı dağlarla çevrili Kalaş vadisinde yaşayan Kalaşlar, Büyük İskender'in bu son seferinde bölgede kalan ordusunun soyundan geldiklerine inanıyor.

İskenderin kayıp kabilesi'' adıyla da tanınan Kalaşlar, Kalaş Vadisi boyunca uzanan Bamburet, Bartik, Trokal ve Aniş köylerinde yüzlerce yıldır Müslümanlarla bir arada yaşıyor. Kalaşlar'ın nüfusunun 4-5 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Kalaş Vadisindeki köylerde 6 binden fazla Müslüman da bulunuyor.

Dini inançlarında ve yaşam tarzlarında tabiat olaylarının büyük etkisi olan Kalaşlar çok tanrılı dine inanıyor. Zau (Güneş) ve Di Zaus (Tabiat), Kalaşlar'ın iki büyük tanrısı olarak kabul ediliyor. Şamanizmle benzerlik gösteren bu dinin, Hinduizm, Zerdüşlük ve mitolojilerin etkisiyle, zamanla değişime uğradığı belirtiliyor.

İskender'in ordusunda yer alan askerlerin soyundan geldiği düşünülen, sarı saçlı mavi gözlü bu insanlar, Asya'nın ortasında yaşayan diğer komşu halklardan kolayca ayrılabiliyor. Ancak Kalaşlar'ı farklı kılan sadece fiziksel özellikleri değil.


Sarı saçları ve renkli gözleriyle fark edilen Kalaş kabilesi içki, uyuşturucu ve cinselliği serbest yaşıyor.

Erkekler, ergenliğe ulaşınca kutlama amacıyla köyden alınıp uzak yaylalara götürülüyor. Bu yaylalarda beslenen genç erkekler köye dönünce, ergenliğe ulaşmış kızlar arasından birini seçip beraber oluyor.

Sosyal hayatta kadınların da erkekler kadar haklara sahip olduğu Kalaşlar'da, eşini seçme hakkına sahip olan erkekler istediği zaman eşini boşayamıyor. Kadınların ise, istediği zaman eşini değiştirme hakkı bulunuyor. Eşini değiştirmek isteyen kadınlar, beğendikleri erkeğe mektup yazarak evlenme teklif ediyor ve evliliğin gerçekleşmesi için erkeğe başlık parası ödüyor.

Bölgede yaşayan Müslüman halkın ''Kafir'' olarak nitelediği Kalaşlar'ın yaşadıkları bölge de, ''Kafirler ülkesi'' anlamına gelen ''Kafiristan'' olarak biliniyor.

Atalarına ait Hint-Avrupa dil ailesinden ''Burruşeski'' dilini konuşan Kalaşlar, Müslüman nüfusla, Çitralce ve Urduca konuşarak anlaşıyor. Burruşeski, UNESCO tarafından tehlike altında olan diller listesinde yer alıyor.

Yüzlerce yıldan beri bölgenin yönetimine, ticaretine ve güvenliğine hakim olan Müslümanlarla aynı köylerde sorunsuz olarak yaşayan Kalaşlar'ın bir kısmının, zaman içinde Müslümanlığı seçmiş olduğu belirtiliyor.