Sürdürülebilirlik, deniz mikrobiyolojisi, astrobiyoloji, tarım ve biyoteknoloji gibi alanlardaki çalışmalarıyla dünyada ses getiren, bir dönem NASA’nın Astrobiyoloji Kürsüsü Başkanlığı'nı  da yapan Dr. Jonathan Trent, Boğaziçi Üniversitesi’nde Dünya, Mars ve OMEGA başlıklı bir konuşma yaptı. NASA’da Protein Nano Teknoloji Grubu ile Küresel Enerji ve Çevre Araştırmaları alanında çalışmalar yürüten Green Team’in de kurucusu Dr. Trent, aynı zamanda hem UC Santa Cruz'da, hem de Tokyo Üniversitesi Tarım ve Teknoloji Biyoteknoloji ve Yaşam Bilimleri Bölümü'nde Biyomoleküler Mühendislik Bölümü Yardımcı Profesörlüğü yapıyor.

Dr. Trent, 19 Aralık'da Boğaziçi Lectures kapsamında yaptığı konuşmada 7 buçuk milyar insanın yaşadığı gezegenimizin iklim değişikliği, artan nüfus ve hızlı şehirleşme ile birlikte döngüsünün bozulduğuna ve kaynakların hızla tükendiğine dikkat çekti.

2060 yılında çok daha kötümser bir tabloyla karşılaşacağımızı belirten Dr. Jonathan Trent, Mars’ta yaşamı merak eden insanoğlu için bugün astronomik geziler düzenlediğine söyleyen Jonathan Trent, NASA’nın Mars gezegeninde incelemelerde bulunan kaşif robotu Curiosity‘den gelen bulgulara bakıldığında Mars’ın -60'a varan soğuk iklimi, kaya ve tozdan oluşan dış yüzeyiyle insan türünün yaşaması açısından uygun bir seçenek olmadığının altını çizdi.

Mars yolculuklarına harcanan paralarla dünyanın sorunlarına farklı çözümler bulunabileceğine dikkat çeken Dr. Trent, bu kapsamda geliştirdiği OMEGA Küresel İnisiyatifi ve Ekonomik Çiftlik projelerinden bahsetti.

teknolojioku.com