On binlerce memur adayı belediyelerin zabıta ve itfaiye eri alım ilanlarını bekliyor.

Geçtiğimiz 14 Kasım günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ile Zabıta ve İtfaiye Eri alımında önemli değişiklikler yapıldı. Yapılan değişikliklere göre zabıta memuru ve itfaiye eri alımlarının artık merkezi atama yöntemi ile değil mahalli idareler tarafından yapılacağı açıklandı.

Yeni alımlarda uygulanacak  yönetmeliğe göre mahalli idareler, atama yapmak istedikleri kadro unvanı ve sayılarını İçişleri Bakanlığına bildirecek. Bakanlığın izin vermesinin ardından ilana çıkacak olan mahalli idareler, 5 kişilik sınav komisyonu oluşturulacak. Oluşturulan bu 5 kişilik komisyon, sınav başvurularını ve mülakat süreçlerini takip edecek.

Atama yapılacak kadro sayısı ve bu kadrolar için aranan başvuru şartları Mahalli İdareler genel Müdürlüğü resmi sayfası üzerinden ve Devlet Personel Başkanlığı aracılığıyla alımlardan 15 gün önce kamuoyuna duyurulacak. Alım yapan Mahalli İdare, başvuru yapan adayları merkezi sınavda aldıkları (KPSS) puana göre sıralayacak. başarı puanına göre en yüksek puanlı adaydan başlayarak atama yapılacak boş kadro sayısının beş katı kadar aday mülakata çağrılacak.

Yazılı ve sözlü sınav olacak

Mahalli İdareler Zabıta Memuru ve itfaiye eri alımı için yapılacak sınavlar, yazılı ve sözlü olmak üzere 2 aşamadan oluşacak. İtfaiye eri kadroları için ayrıca uygulama sınavı da yapılacak. Atamaya esas başarı puanı, idare tarafından yapılan yazılı ve sözlü giriş sınavı puanı ile KPSS puanının aritmetik ortalaması ile belirlenecek ve alım yapacak sayı sıralamada asıl liste olarak belirlenecek.

Başvuru şartları nasıl olacak?

Zabıta Memuru pozisyonu için istenecek başvuru şartları şu şekilde;

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. Maddesinde belirtilen genel şartları taşıyor olması, en az lise ve dengi okul mezunu olmaları, kilo ve boy şartlarını yerine getirmeleri (Tartılma ve ölçülme aç karnına, soyunuk ve çıplak ayakla olmak kaydıyla erkeklerde en az 1.67 metre, kadınlarda en az 1.60 metre boyunda olmak ve boyun 1 metreden fazla olan kısmı ile kilosu arasında (+,-) 10 kilogramdan fazla fark olmaması,) , 30 yaşını aşmamış olmaları (Merkezi sınav tarihi dikkate alınır), KPSS'ye girmiş ve belirlenen en az puanı almış olmaları gerekiyor.

İtfaiye Eri pozisyonu için istenecek başvuru şartları şu şekilde;

657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 48. Maddesinde belirtilen genel şartları taşıyor olması, en az lise ve dengi okullardan mezun olması şartı, 657 Sayılı DMK'nın 48'inci maddesindeki genel şartları yerine getirme şartı, 30 yaşını aşmama şartı(Merkezi sınav tarihi dikkate alınır), sağlık açısından kapalı alan, dar alan, yükseklik gibi fobisi olmamak kaydıyla itfaiye teşkilatının çalışma şartlarına uygun olma şartı, boy kilo şartlarını yerine getirmeleri gerekiyor.

Ciddi eksikler var

Belediye kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre Mahalli İdarelerin zabıta ve itfaiye eri kadrolarında ciddi eksiklerinin olduğunu öğrendik. Özellikle OHAL kapsamında yapılan ihraçlar sonrası ciddi sayıda kadro boşta. Bu kadar boşta kadro varken alımların yapılmamasına anlam verilememektedir.

İlanlar bir an önce yayımlanmalıdır

Zabıta ve İtafiye Eri alım ilanlarının bir an önce yayımlanması, memur adaylarının daha fazla bekletilmemesi gerekmektedir.

kpsscafe.com