Belediye Başkanı Ümit Uysal, TED Talks gününde, öğrencilerle belediyecilikten edebiyata sohbet etti. Başkan Uysal, Muratpaşa Belediyesi’nin genel ortalamanın çok üzerinde hizmet ürettiğini söyledi. Türkiye’de yerel yönetimlerinin sorumluluğundaki her alanda derece sahibi olduklarının altını çizen Başkan Uysal, “Bizim bir görevimiz de insanlarımızı komşulaştırmak. Yıl boyunca 12 festival yapıyoruz. Ramazan’da, Muharrem’de beraberiz. Paskalya Bayramı’nda beraberiz. Her zaman insanlarımızın yanı başındayız” diye konuştu.

Öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Başkan Uysal, Muratpaşa Belediyesi olarak, belediyecilik hizmetlerini sadece bir inşaat mekanizması olarak gören anlayışı reddettiklerini söyledi. 3 ana kategoride belediyecilik hizmetlerini gerçekleştirdiklerini aktaran Başkan Uysal, “Ama ne yaparsak yapalım sadece toplumun ihtiyaçlarına göre yatırım yapıyoruz” dedi. Bu çalışmaların hepsi yerel yönetimlerde devrimdir” dedi.

Çevreci komşu kart

Başkan Uysal, bir soru üzerine, ambalaj atıklarını evlerde ayrıştırılması üzerine kurgulanan ve 500 bine yaklaşan nüfusuyla Muratpaşa’yı bir ödül sistemi içine alan Çevreci Komşu Kart projesini anlattı. Bu projede cam, plastik, metal, kağıt gibi nitelikli atıkların çöpe gitmeden evlerde ayrıştırıldığını, belirlenen gün ve saatte yine evlerden Çevreci Komşu Kart ekiplerinde toplandığını kaydeden Başkan Uysal, “Bunun karşılığında kartlara puan yükleniyor. İstenirse bu puanlar Muratpaşa Belediyesi Adalya Vakfı araçlığıyla üniversite öğrencilerine burs oluyor, istenirse anlaşmalı market ve bakkallarda alışverişte kullanılıyor. Çevreci Komşu Kart’la evler için hiç olmayan dev bir kaynak ortaya çıktı.”

Projenin 2016’da Muratpaşa’nın 2 mahallesinde pilot uygulama olarak başladığını şimdi 56 mahalleye yaygınlaştırıldığını kaydeden Başkan Uysal, projenin farklı aşamalarının bugün 30 belediye tarafından uygulanmaya başlandığını söyledi. Başkan Uysal, ayrıca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü ‘Sıfır Atık’ çalışması kapsamında Çevreci Komşu Kart projesi hakkında bilgilendirme talep ettiğini belirtti. Başkan Uysal, ‘Bir Türkiye Projesi’ olan Çevreci Komşu Kart bilgilendirme dosyasının, ilgili bakanlığa gönderildiğini söyledi

Kitabını imzaladı

Başkan Uysal, konuşmasının ardından ilk öykü kitabı ‘Lavinya’nın Aşkla İmtihanı’nı öğrenciler ve öğretmenler için imzaladı.