Alman otomobil üreticisi Audi, Q serisindeki yeni aracı Q8’i piyasaya sürdü. Aracın ülkemizde 50 TDI quattro 286 hp Tiptonic versiyonu satılacak. Aracın fiyatı ise 1,2 milyon TL olarak açıklandı.

Yeni Audi Q8’in tanımında, lüks bir coupe aracın pratikliğine ve çok yönlülüğüne sahip bir SUV olduğu belirtiliyor. Aracın dört tekerlek çekiş sistemi var ve böylece aracı arazide kullanmak da mümkün oluyor.

Oldukça geniş olan aracın uzunluğu 4,99, genişliği 2 ve yüksekliği de 1,71 metre. Bu ölçüleriyle Q8’in Q7’den daha geniş, daha kısa ve daha yere yakın olduğu ortaya çıkıyor. Aracın bagaj kapasitesi, arka koltukların yatırılması durumunda 1755 litreye kadar çıkıyor.

Aracın ön tarafında, keskin ve güçlü hatlara sahip, sekizgen yapıda bir ızgara göze çarpıyor. Öne doğru uzanan rüzgarlık ve yine sert hatlı hava kanalları ile araç, kendine has bir görünüme sahip olmuş ve diğer modeller arasından kolayca seçilebiliyor. Aracın tekerlekleri ise 22 inç boyunda. Standart farları LED olan aracı isterseniz HD Matrix LED teknolojisine sahip olarak da alabiliyorsunuz.

Otomobilin orta diferansiyel motoru tamamen mekanik olarak tasarlanmış ve gücü, ön ve arka aksa @/` oranında paylaştırıyor. Bu oran sabit değil ve ihtiyaç anında, yol tutuşu daha büyük olan aksa aktarılıyor.

Aracın yerden yüksekliği 25,4 santimetre, haliyle asfalt bittiğinde ya da başladığında da aynı şekilde yoluna devam edebiliyor. Audi Q8’de konfor ve spor gibi çeşitli modlarda sürüş yapmak mümkün oluyor ve sürücü tercihlerine göre zemin yüksekliği 90 milimetreye kadar değişebiliyor. Aracın arka tekerlekleri de aracın ‘daha iyi kaçmasını’ sağlamak için 5 dereceye kadar yatıyor.

Audi Q8'in ön konsolunda 10,1 inçlik bir bilgi ekranı var. Bilgi ve eğlence sistemi için bu ekrandan faydalanılıyor. Sürücünün 8,6 inçlik daha küçük ekranı ise aracın ısıtma ve havalandırma sistemi, kalorifer fonksiyonları ve ihtiyaç halinde yazı yazabilmesi için ayrılmış durumda. Araçtan tek düğmeyle sesli ve titreşimli geri bildirim almak, akıllı sistemle konuşmak mümkün oluyor. Bu sistemde belli kalıplara bağlı kalmaya gerek yok; örneğin “Bana yol üzerindeki restoranları bul” demenize gerek yok, acıktım derseniz sistem yemek yenebilecek yerleri otomatik olarak haritada gösteriyor.

Aracın göstergeleri ise tamamen dijital olarak tasarlanmış olan Audi sanal kokpitinde yer alıyor. 12,3 inçlik ekranı iki farklı görünümle kullanabilmek mümkün. Baş üstü göstergesi de önemli bilgileri ön cama yansıtıyor.

Audi Q8'in fiyatı, vergiler dahil edildiğinde 1,207 milyon TL olarak belirlendi. Bu fiyat, anahtar teslim fiyatı olarak açıklandı.