ELAZIĞ - Bestami Bodruk

Erkeklerin egemen olduğu sektörlerde bir bir boy gösteren ve sayısız başarılara imza atan kadınlar, şimdilerde asaletin timsali atlara anne şefkati ile yaklaşıyor.

Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Türkiye Jokey Kulübü, İŞKUR, Elazığ Hipodrom Müdürlüğü, Fırat Üniversitesi ve Milli Eğitim İl Müdürlüğünce hazırlanan "Kırsalda kadın seyisler yetişiyor" projesi kapsamında "Atlar emin ellerde" sloganıyla yola çıkan 40 kadın, 6 Mart'tan bu yana aldıkları hem teorik hem de uygulamalı eğitimle Türkiye'nin ilk sertifikalı kadın seyisleri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

 

 

10 Mayıs'ta mezun olmaya hazırlanan hipodromun seyis adayları, sabah makyaj yapıp tulum giydikten sonra haranın yolunu tutuyor. Bakımını yaptıkları atların yarışlarını da kaçırmayan kadın seyis adayları, mesleklerine göz koydukları erkek seyislerden işin sırrını bir bir öğreniyor, tecrübenin üzerine sevgilerini de katarak atlarla ilgileniyor.

"Artık erkek seyisler düşünsün"

Kursa başlama serüvenini AA muhabirine anlatan 21 yaşındaki Gamze Özbey, ilk başlarda atlardan korktuğunu, çevresindeki insanların da eleştirdiğini söyledi.

 

Bu tepkilere aldırış etmeden kursa devam ettiğini ve seyisliği çok sevdiğini dile getiren Özbey, "Bu mesleği bırakmaya da hiç niyetim yok. Artık erkek seyisler düşünsün kadın seyisler geliyor." dedi.

"Çocuklarım gibi sevgiyle yaklaşıyorum"

Kursiyerlerden 36 yaşındaki Aslı Erdem ise evlendikten sonra eşinin atlarına duyduğu ilgi üzerine bu eğitime katılmaya karar verdiğini anlatarak, "Çocuklarım var. Anne duygusuyla çocuklarım gibi sevgi ile yaklaşıyorum. Zaten hisli hayvanlar, o da sizin hislerinizi bildiği için daha da bağımlılık oluyor." dedi.

 

 

 

 

"Kadın istihdamının önünü açmak istedik"

Elazığ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü veteriner hekimlerinden proje koordinatörü Yezdan Uzunoğlu, 10 Mayıs'ta sona erecek proje ile Türkiye'nin ilk lisanslı kadın seyislerinin mezun olacağını söyledi.

Uzunoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye'de erkek egemen bir sektörde kadın istihdamının önünü açmak istedik. Avrupa ve ABD'de seyislerin yüzde 80'inden fazlası kadın. Türk kadının geninde olan anneliğin duygusal yapısını neden biz kendi atlarımıza aktarmayalım dedik ve böyle bir projeye başladık."