YEDİ MEHMET: Antalya mutfağının en iyisini, Türkiye’nin de en iyilerinden biri olan Yedi Mehmet Restoran’da tadacaksınız. 80 yıllık tarihi ile üçüncü kuşağında hizmet veren Yedi Mehmet bir Antalya geleneğidir. Zeytinyağlıları, et yemekleri, deniz ürünleriyle sunduğu tüm lezzetler harika. Mevsime göre mutfağından çıkan bazı lezzetler değişiyor. Kulaklı çorbası, iç pilavı, oğlak eti, kokoreci, hibeşi, telaturlu kabağı ve tahinli kabak tatlısı favorilerimden. Yedi Mehmet’in bir de ‘Sezen Pilavı’ var. Adını Sezen Aksu’dan alıyor. Yedi Mehmet’e gittiğiniz zaman hikâyesini sorun…
 

Antalya’nın en lezzetli durakları

Hibeş: Kırmızı toz biber, tuz, su, tahin, sarımsak ve kimyon ile hazırlanan bir Antalya mezesidir. Ben ekmeğe sürüp yemeyi tercih ediyorum.

Tahinli Kabak Tatlısı: Özellikle köfte-piyazın üzerine yenir ve Antalya’da bir çok restoranda bu lezzeti bulabilirsiniz. Ancak Yedi Mehmet’teki bir başka lezzetli. Fırında ya da ağır ateşte pişer, üzerine tahin dökülür, ceviz ve manda kaymağı ile servis edilir. Antalya usulü olunca tahinli yemek şarttır.

Antalya’nın en lezzetli durakları

Telaturlu Kabak: Dikenli kabak ile yapılır. Dikenli kabak Antalya yöresine özgü bir sebze. Tereyağı, ceviz, sarımsak ve limon suyuyla hazırlanan bu sosa biz telatur diyoruz. Bunun yoğurtla yapılanı tarator sosu. Kabaklar kızartılıp üzerine sos dökülür ve ortaya müthiş bir lezzet çıkar. Bana göre kabağın en lezzetli hali bu.

Kulaklı Çorbası: Bana hep babaannemi hatırlatır. Babaannem sık sık yapardı ve biz çocukken babaanneme hazırlarken yardım ederdik. Mantıya benzer ancak hazırlanışı farklıdır ve çok zahmetlidir. Kare kare kesilen hamurun içine kıyma ile hazırlanan malzeme konur. Babaannemin kulaklı çorbasının benzerini artık Yedi Mehmet’te içiyorum.
 

Antalya’nın en lezzetli durakları

TOPÇU KEBAP: Antalya lezzetleri deyince akla ilk köfte-piyaz gelir. Antalya’da piyaz tahinli yapılır. Tahin, limon ve sirke piyazla kucaklaşır ve ortaya unutamayacağınız bir lezzet çıkar. Köfte ise şişe geçirilip kömür ateşinde pişirilir. Köfte-piyazın en lezzetli adreslerinden biri Antalya’nın en eskisi Topçu Kebap... Kuruluşu 1880 yılına dayanıyor.

ŞİŞÇİ RAMAZAN: Korkuteli yaylasında kendi yetiştirdikleri hayvanların etlerini kullanıyorlar. Yemeğinizi köfte-piyazın üzerine yiyeceğiniz Arap Kadayıfı ile taçlandırın.

PİYAZCI AHMET: Antalya köfte-piyazının en lezzetli adreslerinden biri de Piyazcı Ahmet. Muhteşem piyazı ile şiş köfte ya da ızgara köfte yenir.
 

Antalya’nın en lezzetli durakları

 

 


 

Antalya’nın en lezzetli durakları

 

Antalya’nın en lezzetli durakları

BÖREKÇİ TEVFİK: Tevfik Amca elli senedir bu işi yapıyor ve hiç değişmeden aynı yerde yapıyor. Şehir merkezinde bir iş hanının içinde küçük bir dükkan. Burayı bulması biraz zor ama Türkiye’nin en iyi böreklerinden biri ile midenizi şenlendireceğiniz için aramaya değer. Hamurunu savurarak açtığı serpme börekleri eski tip fırınları kullanarak pişiriyor. Börekler kişiye özel Tevfik amcanın elinde taze açılıp fırına veriliyor. Ben seçim yapmakta zorlandığım için bu çıtır çıtır böreklerin hem peynirlisi hem de kıymalısından sipariş ediyorum her gittiğimde. Benim gibi salaş ve lezzetli yerleri seviyorsanız kesinlikle Börekçi Tevfik’e yolunuzu düşürmelisiniz.
 

Antalya’nın en lezzetli durakları

 

Antalya’nın en lezzetli durakları

PARLAK RESTORAN: Kömür ateşinde döne döne kızaran tavukları ülkemizin hemen hemen her şehrinde görebiliriz. Ancak bir Antalya klasiği olan Parlak Restoran’da bu lezzet bambaşka. Kömürde pilicin tadına bir de Antalya’nın Zincirli Han’ında bulunan bu restoranda bakmanızı öneririm.

KENT ETLİ PİDE: Bu listede olmazsa olmazdı. Çocukluğumda ne zaman çarşıya çıksak mutlaka uğrardık. Hatta annemle alışverişe sırf Kent’in etli pidesinden yemek için çıkardım. Kendine has bir lezzeti var bu pidelerin ve bu lezzet yıllardır değişmedi. Servis edilirken üzerine yağ sürülür ve kırmızı toz biber serpilir sonra afiyetle yenir.

ÇAKIRLAR KÖY KAHVALTISI: Çakırlar Köyü şehre yarım saat uzaklıkta köy pazarı ve köy kahvaltıcıları ile meşhur bir yer. Yazın portakal ve nar ağaçlarının altında kışın ise içi sobalı ahşap evlerde kahvaltı yapılıyor. Kaşarlı bazlamalar, çeşit çeşit gözlemeler, ev yapımı reçelleri ile her şey çok lezzetli. Kahvaltınızın finalini pazar günleri kurulan köy pazarından alacağınız kestaneleri sobada pişirerek yapabilirsiniz.  

Antalya’nın en lezzetli durakları

 

 

AKDENİZ PASTANELERİ: Burası Antalya’ya özgü yanıksı dondurmasıyla meşhur yıllardır hizmet veren bir pastane. Akdeniz’in o dönemki dondurma ustası başlarda Roma dondurması yaparak işe başlamış ancak sonrasında keçi sütünden yanık dondurma ile devam etmiş. Dondurma yapılırken kullanılan süt hafifçe yakılıyor. Dondurmayı yerken de ağza yanık bir tat geliyor. Damak tadınıza uyar mı bilmem ama Antalya’da mutlaka denenmesi gereken tatlardan biridir. Antalya’da gidilecek diğer lezzet durakları için önerilerim şunlar: Mevlana Lokantası, Arzum Döner, Mermerli Restoran, Paçacı Şaban, 07 Antalyaspor Taraftarlar Büfesi, Avcuoğlu Börek ve Zamora Pastanesi.